PITANJE:
Esselamu alejkum.
Kakav je propis ako je zeni odjeca ispod gleznja? Dali je dozvoljeno, pokudjeno ili zabranjeno ili je i njoj prijetnja dzehenemom isto kao i muskome?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Na samom početku treba naglasiti da u islamu muškarci i žene nisu ravnopravni.
Iako to zvuči nepravedno, upravo je u tome vrhunska pravda!

Naime, Allah je muškarce i žene stvorio drukčijim, pa su muškarci po pravilu jači i grublji, a žene slabije i nježnije i uglavnom osjetljivije.
U skladu sa tom razlikom, posao rudara i fizičkog radnika i nosača više pristoji muškarcu, a posao dadilje i vaspitačice više odgovara ženi.
Dakle, “ravnopravnost” polova nije pravednost.
Zar je pravda u zapošljavanju žene kao rudara, a muškarca kao dadilje?
Također, muškarcima je Allah naredio da obezbjeđuju sredstva za egzistenciju svojoj porodici, a to nije naredio ženama.
Zar je pravda u tome da žena mora privređivati i doprinositi porodičnom budžetu koliko i muškarac a ona uz sve to rađa i odgaja djecu, radi kućne poslove i sve ostalo?
Dakle, ta lažna ravnopravnost polova je samo nepravda.

Kao što se razlikuju u fizičkoj snazi i emocijama, muškarci i žene se razlikuju i u fizičkom izgledu, seksualnosti i privlačnosti, pa i ta razlika itekako utiče na razliku u propisu po pitanju nekih stvari.
Upravo zbog toga (a i zbog naredbe muškarcima da rade i privređuju) muškarci su prinuđeni da izlaze i dugo borave izvan svoje kuće, a ženama je preporučeno da borave u svojim kućama i izlaze samo po potrebi.

Također, Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, je rekao da nakon sebe ne ostavlja veću fitnu (iskušenje) za muškarce od iskušenja žena(ma).

U skladu sa svim spomenutim, Allah je odredio da je avret (predio tijela koji se mora pokriti) žena veći nego avret muškaraca.

Dakle, Allah je stvorio i muškarce i žene i On najbolje zna vrstu i snagu ljepote i privlačnosti jednih i drugih, kao i osjetljivost i iskušanost jednih drugima i On u skladu sa tim naređuje i jednima i drugima.

Tako je ženama zabranjeno da pred muškarcima koji im nisu mahrem (tj. koji su stranci i kojima je dozvoljeno da ih ožene) otkriju išta od svog tijela; po mišljenju nekih selefa ona može otkriti jedno oko ili oba oka, ali ne smije otkrivati ni lice, ni vrat, vi uši, ni kosu, ni šake, ni stopala, itd.
Allah je objavio:
وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا ۖ وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَىٰ جُيُوبِهِنَّ ۖ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا…
“I reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima osim…” (pa spominje dvanaest kategorija) (sura en-Nur, 31. ajet)

Pa kada je Allah zabranio da osobi izar (donji dio ili dno odjeće) prelazi članke, ta zabrana se odnosi samo na muškarce.
Ta zabrana (kao i žestoka prijetnja) je spomenuta u brojnim hadithima koje ovdje nema mjesta spominjati, osim da napomenem da se ti hadithi prenose od brojnih ashaba u nekoliko hadithkih zbirki i da su vjerodostojni, te da postoji idžma’ (saglasnost) učenjaka o zabrani toga (isbala, tj. nošenja odjeće koja prelazi gležnjeve/članke).
O zabrani isbala se više može saznati u našoj publikaciji “Dokazi da je isbal haram”, a koja se može downloadovati na sljedećem linku:
https://kelimetul-haqq.org/dokaz-da-je-isbal-haram/

Kao najjasniji dokaz da se zabrana isbala odnosi samo na muškarce spomenuću hadith u kome nam je to potvrdio Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, te i poasnio šta žene trebaju činiti po pitanju dna svoje odjeće:

Od Ibn ‘Umera se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, rekao:
مَنْ جَرَّ ثَوْبَهُ خُيَلاَءَ لَمْ يَنْظُرِ اللَّهُ إِلَيْهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ‏”‏ ‏.‏ فَقَالَتْ أُمُّ سَلَمَةَ فَكَيْفَ يَصْنَعْنَ النِّسَاءُ بِذُيُولِهِنَّ قَالَ ‏”‏ يُرْخِينَ شِبْرًا ‏”‏ ‏.‏ فَقَالَتْ إِذًا تَنْكَشِفَ أَقْدَامُهُنَّ ‏.‏ قَالَ ‏”‏ فَيُرْخِينَهُ ذِرَاعًا لاَ يَزِدْنَ عَلَيْهِ
“Ko god oholo vuče svoju odjeću, Allah ga neće ni pogledati na Sudnjem danu”, na što je Ummu Seleme rekla: “A šta žene da čine sa svojom odjećom?” On je rekao: “Neka ih popuste za dužinu pedlja.” Ona je rekla: “Tada će njihova stopala ostati otkrivena”, a on je odgovorio: “Neka ih onda popuste za dužinu podlaktice i neka ne dodaju na to” (hadith bilježi et-Tirmidhi, 1731, hasenus-sahih, kao i en-Nesa’i 5336, sahih).

Dakle, zabrana isbala se odnosi samo na muškarce. U suprotnom, kada bi to bilo zabranjeno i ženama (da pokriju članke i stopala), one bi time otkrile dio onoga što je Allah naredio pokriti u prethodno spomenutom ajetu (en-Nur, 31.).

Napomena: Žena je obavezna ovoliko dugo pustiti odjeću (makar se vukla po podu) samo da bi dio njenog tijela (stopala) ostao pokriven.
Ako se taj cilj postiže čarapama, inša’Allah da žena nije griješna ako joj odjeća i nije duga koliko je opisano, iako je bolje da se stopala ne ukažu (ne budu vidljiva) ni pokrivena čarapama, jer se tako ipak prikazuje obris nekog dijela tijela a i to se može izbjeći.
Nije lahko reći da je vidljivost (čarapama pokrivenih) stopala jasni haram, ali neka se Allah smiluje vjernici koja je toliko bogobojazna i oprezna pa i to izbjegava.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.