PITANJE:
Es Selamu Alejkum. Sta da radim? imam 15godina i vratio sam se vjeri skoro, a moj babo nije za to zove me vehabijom… I brani mi neke stvari kao npr. pustanje brade, skracivanje nogavica… Koje je resenje?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

PRVO:
Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem: “Nema pokornosti stvorenju u nepokornosti Stvoritelju”. (hadith je sahih, bilježi ga imam Ahmed u svom “Musnedu”, br. 1095)
Tako ti nije dozvoljeno ocu se pokoriti u grijehu (činjenju jasno zabranjenih stvari), a ni u zapostavljanju wadžiba (nečinjenju naređenih stvari).
Ne smiješ mu se pokoriti ako traži da činiš širk i haram (glasaš, ideš kod sahira, točiti mu alkohol) ali ni ako traži da ne činiš wadžib (da ne klanjaš, ne postiš, ne učiš Kur’an, ne stičeš znanje o islamu).

DRUGO:
Učini sve što je u tvojoj moći da roditelju predstaviš dokaze istinitosti islama, te ljepotu i pravednost njegovih propisa, između ostaloga i jasni stav islama o važnosti dobročinstva prema roditeljima. Možda ga nešto od toga nadvlada, pa ako ne prihvati islam, onda barem da popusti u svom pritisku nad tobom.

TREĆE:
Koliko god se on opirao, tvoj poziv ne prihvatao a vjeru i tebe napadao, ti ne prestaj da mu činiš dobročinstvo u stvarima u kojima nema grijeha već je u njima naređena pokornost i dobročinstvo roditelju. Dakle, iako on vrijeđa tebe i tvoju vjeru, ne prestaj da mu budeš poslušan u kućnim poslovima, odlasku u kupovinu, pomaganju njemu u svemu što od tebe zatraži a nije grijeh Allahu.

ČETVRTO:
Tek kada (i ako) stanje postane netrpeljivo, ako roditelj počne da ti onemogućuje ili otežava da činiš Allahu ‘ibadet, brani ti da klanjaš (a ti ne možeš naći mjesto van kuće da klanjaš jer su namazi česti), počne da psuje Allaha i to često čini, tek tada ti je dozvoljeno da napustiš takav dom, ako uopšte imaš gdje otići. Pa čak i tada ne trebaš prestati roditeljima se javljati, ako ikako možeš obilaziti ih i biti im na usluzi.

Pročitaj i odgovor na pitanje vrlo slično tvome na sljedećem linku:
https://kelimetul-haqq.org/pokornost-roditelju-musriku-koji-vrijeda-islam/

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.