Znaj, Allah te uputio ka poslušnosti Njemu, da je Hanifijje vjera Ibrahima, alejhisselam, koja jeste čisto obožavanje samo Allaha, Tebareke ve Te’ala.

Allah, Tebareke ve Te’ala kaže:

وَمَا خَلَقْتُ ٱلْجِنَّ وَٱلْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

“Džine i ljude sam stvorio samo zato da bi Meni ibadet činili.” (Prijevod značenja sure Ez-Zarijat, 56)

Tako, nakon što si priznao da te je Stvoritelj svijetova stvorio isključivo kako bi Njemu ibadet činio, znaj da se ibadet ne može nazvati ibadetom, ako nije došao sa tewhidom, kao što se ni namaz ne može nazvati namazom bez čistoće onoga koji klanja.

Kada uvidiš da se širk (veliki širk , op. pre.) uvukao u ibadet, onda znaš da taj širk kvari ibadet, poništava djela, kao i to da je počinioc tog širka osuđen na ulazak u vječnu Vatru. Iz ovog proizilazi da moraš shvatiti da ti je najvažnije da se podučiš tim stvarima (tj. tewhidu i širku); da bi te Allah očistio od zamki širka.

Allah, Tebareke ve Te’ala kaže:
إِنَّ ٱللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِۦ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَ ٰلِكَ لِمَن يَشَآءُ ۚ وَمَن يُشْرِكْ بِٱللَّهِ فَقَدِ ٱفْتَرَىٰٓ إِثْمًا عَظِيمًا

“Allah neće oprostiti da Mu se širk čini (da mu se neko neko pridružuje), a oprostiće manje grijehe od toga kome On hoće. A onaj ko širk Allahu čini, izmišljajući laž, doista grijeh veliki čini.” (Prijevod značenja sure En-Nisa, 48)

Al Qawaaid Al ‘Arbaa’, šejhul-islam Muhammed bin AbdulVehhab