PITANJE:
Es-Selamu ‘alejkum. Raspravljao sam se sa jednim medahilom, a on kaze: “Covjek mora eksplicitno reci HALAL (u smislu da je to Allah dozvolio) za neki grijeh da bi to bilo istihlal” i ide do te mjere da kaze da nije kufr ako kaze “legalno, dozvoljeno”. Pa navodi dva primjera (iako je tema bila kufr vladara a ne obicne osobe) i kaze “ako bi ti dosao kod covjeka i on ti posluzio alkohol i rekao ti “Bujrum pij koliko hoces” ovo je samo njegov grijeh”, ili oca koji svojoj djeci dozvoli qaza (brijanje dijela glave a ostavljanje dijela pod kosom).
A pocetak ovog spekulisanja je to da su u Saudiji dozvolili kamatu ali da to, navodno, nije kufr jer nisu rekli “halal je” iako ne sprovode kaznu za to. Pa sam se sjetio hadisa o covjeku koji je sebi ohalalio zenidbu zene svoga oca, i sad me interesuje, na koji sve nacin moze (obicna) osoba (i vladar) pociniti istihlal, i kada se racuna kao da ga je pocinila?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

PRVO:
Medakhile (medhallijevci) su prave pravcate podrepnice taguta i zagovaraju toliko očiglednu zabludu da je sa njima zaista suvišno raspravljati, osim dostaviti im knjigu, letak, poslati im link za ders i to je to, a ne raspravljati sa njima iz mes’ele u mes’elu, jer je (ponavljam) njihova zabluda tako jasna i očigledna, a toliko slojevita da čovjek ne zna šta da misli o njihovom razumu i iskrenosti.

DRUGO:
Kufrova Saudijje ima toliko da, sve i da određeni medhalijevac ospori i sumnja u jedan, nema teorije da može da opravda svoje tagute u ostalim stvarima kufra koje čine.
Evo ti link za nešto što smatram da znaš: https://kelimetul-haqq.org/pitanje-saudijska-arabija/

TREĆE:
Drskost i bezobrazluk je porediti stanje vladara sa stanjem roditelja, jer je Allah osudio na ime taguta i kafira VLADARA koji sudi i vlada zakonom mimo Allahovog, koji ljudima koje je Allah stvorio nameće ljudske zakone ili biva postavljen i izglasan da sudi i vlada takvim zakonima.
Kakve veze sa tim ima otac koji ne kažnjava loš postupak svog djeteta, muž koji “trpi” neposlušnost svoje žene ili njeno neispravno pokrivanje?

ČETVRTO:
Sve i ako se “dohvatimo” teme koju nameće taj insan kao opravdanje svojih taguta, i ako je po njemu kafir i tagut samo onaj vladar koji kaže da je nešto halal, ali ne i onaj (saudijski) koji u osnovi navodno sudi šeri’atom a ne demokratijom, pitaj ga da li su kafiri vladari Kuvajta, Katara, Emirata, Jordana,… koji ne sude šeri’atom NI U ČEMU, koji u osnovi sude demokratijom, laičkim izmišljenim ljudskim zakonima, pa ćeš vidjeti da će taj i njih opravdati, tada nekom drugom šubhom, vrteći ukrug i sebe i tebe.

Naša obaveza jeste najprije NAUČITI vjeru u mjeri da od sebe otklonimo neznanje i sačuvamo se šubhi i zabluda kafira, a nakon toga i POZIVATI ljude u istinu, mudro i sa lijepim savjetom i iznoseći ljudima dokaze, shodno svom znanju i mogućnostima.

Međutim, zamarati se svakom pojedinačnom šubhom svake skupine u njihovom ustrajavanju i odbijanju ne samo da nije obaveza svakog muslimana, već nije ni obaveza svakog da’ije i učenjaka.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.