PITANJE:
Esselamu Alejkum. Imam pitanje za tebe: U BiH je donesen nekakav tzv. zakon ili sta vec da radnici do kraja 2022. trebaju dobiti oko 500+ eura, valjda zbog krize itd, sta da uradi musliman sa tim parama ako mu ti kafiri uplate na racun?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.
Nema sumnje da je halal (dozvoljeno) uzeti taj novac.

Naime, od kafira je i poklon dozvoljeno primiti, uzeti, a posebno kada ni taj novac kafir (vlast) ne daje tek tako niti kaže da je to poklon, niti bi takva vlast ikome išta poklanjala, već i sami kažu da je to vid pomoći ljudima da bi im se nadoknadila šteta koja im je nanijeta, ili zbog globalne krize, rata u Ukrajini i poskupljenja izazvanih tim ratom, ili zbog posljedica korone i sve panike oko nje, zabrane rada i proizvodnje u danima pandemije i sl.
Dakle, svrha davanja tog novca jeste da se onima kojima je učinjena nepravda bar malo to nadomjesti, nadoknadi, da se finansijski bar malo oporave, tako da to nije nikakav poklon, već vlast samo pokušava da popravi grešku, izgladi odnose, poboljša svoju sliku kod ljudi, naravno da bi im porasle šanse pred nove izbore. A namjere kafirske vlasti nimalo ne utiču na propis stvari o kojoj pričaš (njenu dozvoljenost).

Dakle, sve i da je ničim izazvan poklon, dozvoljeno je uzeti, a kamoli kada vlast samo pokušava da nadoknadi štetu.

Naravno, sve spomenuto je dozvoljeno sve dok vlast zauzvrat od tebe ne traži ništa što je grijeh reći ili učiniti, a osnova je da u tim isplatama građanima nema ništa od toga, te je to sasvim dozvoljeno.

Odgovorio: Ebu Ahmed.