PITANJE:
Es-Selamu ‘alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh.
Živim na Zapadu, za par mjeseci inšaAllah završavam srednju skolu, pa me interesuje propis studija za elektroinženjeringa i takvog posla ovdje. Na univerzitetima imaju “multireligijske sobe” pa namaz neće biti problem inšaAllah.
Ima li šta sporno sa ovakvim poslom? Primjer rad oko obnovljive energije, energetske infrastrukture, solarni paneli itd.? Jedino što mi izgleda sumjivim je ako je u javnom sektoru (pomaganje nevjerničke države).

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Iako to nisi pitao, upozoravam te na “multireligijske sobe” jer su one preteča (ono što prethodi) multireligijskim centrima kakvi se grade po svjetu, gdje u jednom objektu budu crkva, džamija, sinagoga, a koji se prave radi promocije ekumenizma, tj. sjedinjavanja religija ili bar zbližavanja njihovih učenja.
Znam da svakom ko je musliman ili se bar pripisuje islamu ta ideja u osnovi strana i mrska, ali nevjernici ulažu ogroman napor na tom putu, pa se čovjek mora paziti njihovih zamki.
Zavisno od države i grada, zavisno od vremena i pritiska nevjernika, nekada i negdje je bolje klanjati u parku nego u takvim sobama, jer se lahko može desiti da na dva metra od klanjača bude neko ko pali sveću, krsti se ili se klati, da Allah sačuva.

Što se tvog pitanja tiče, posao koji si opisao je u osnovi dozvoljen.

Svakako ga zabranjen može učiniti miješanje sa otkrivenim ženama ili osamljivanje sa njima, umiješanost u poslovanje sa kamatom, glasna muzika u hodnicima ili kancelarijama institucije ili nešto drugo od opštepoznatih zabrana a kojih može biti na većini poslova danas, na žalost.

Također, zabrana tog posla bi bila još jasnija ako bi se radilo o snabdijevanju električnom energijom vojske kafira koja je u ratu protiv islama.

Ali u osnovi, sam rad na takvom mjestu, na poslu oko energetske insfrastrukture je sasvim dozvoljen.

Ako insan krene logikom “pomaganje kafirske države” onda će sebi narediti prestanak plaćanja poreza, vožnje i osiguranja auta, oharamiće sebi kupovinu prehrambenih proizvoda i ostalih proizvoda široke potrošnje (goriva, npr.) jer se i time pomaže kafirska država.
Također, tim slijedom bi bilo haram biti doktor (liječnik), inkasant i poštar, vatrogasac i šumar, a to je mišljenje koje predstavlja neznanje i pretjerivanje.

Štaviše, posao koji si opisao (rad na snabdijevanju građanstva strujom i sl.) je od najjasnije dozvoljenih poslova.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.