PITANJE:
Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu akhi. Da li je muslimanu dozvoljeno da radi na rostilju (cevabdzinica, hamburger) gdje se pece i sluzi meso koje nije zaklato od strane muslimana?

ODGOVOR:
We alejkumus selam we rahmetullahi we berekatuhu.

Ako to meso nije halal (tj. haram je), osnova je da se ne smije raditi na njegovoj prodaji (samog sirovog mesa), kao ni na njegovoj obradi ni pripremi obroka od njega, jer je zabranjeno jedenje toga, kao i prodaja i služenje, kao i u slučaju svinjskog mesa ili mesa crkotine (strvine).

NAPOMENA: Jedino ko može sebi naći opravdanje jeste onaj koji smatra halalom jedenje mesa zaklanog sa bismillom (iako ga zakolje mušrik, ali zbog izgovora bismille). Takav insan, TEK nakon sto sazna da je to meso SIGURNO zaklano (a ne ubijeno strujom) i to zaklano sa izgovorom bismille, pošto ga već smatra halalom, može smatrati da mu je dozvoljeno prodavati i služiti to meso i proizvode od njega, nakon što ih već smatra halalom sebi za jesti.
Međutim, musliman koji nije prihvatio to čudno mišljenje, on takvo meso (zaklano uz bismillu ali rukom nemuslimana) smatra haramom i on ne bi pristao da ga jede, a samim tim ni da ga služi, prodaje, raznosi,… ali mora razumijeti onoga koji, kad ga već smatra dozvoljenim i jede ga, smatra da mu je halal prodavati i služiti ga.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.