PITANJE:
Es-selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu, dragi brate.
Allah te nagradio za prethodne odgovore, dosta sam se okoristio i sviđaju mi se tvoja predavanja.
Imam samo jedno pitanje u vezi dženaza namaza. Znam da namaz za ovim mušricima (hodžama) nije validan. Da li to isto vrijedi za dženaza namaz?
Allah te nagradio.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.
Svakako, za imamom mušrikom se ne može klanjati ni dnevni fard-namaz, niti neki sunnet-namaz (nafila, dobrovoljni) poput terawiha i sl., a tako ni dženaza-namaz.

Kod klanjanja dženaze postoji čak i dodatni problem, a to je da je i mejjit (umrli) mušrik, pa da čovjek klanja za mušrikom a još i moli za mušrika, ne dao Allah. Ovo drugo je čak i teži problem.

Dakle, klanja se samo umrlom muslimanu (muwehhidu) i to za imamom muwehhidom.

Nije nemoguće (!) da preseli brat musliman, a da ga braća i ne pokušaju, ili pokušaju ali ne uspiju, “iščupati” iz ruku roditelja i rođaka mušrika koji ga žele ukopati u groblju mušrika i da dženazu predvodi lokalni hodža.
Ako se takvo nešto desi, brat musliman itekako zaslužuje da mu muwehhidi klanjaju dženazu i oni će biti krivi ako to ne učine (klanjanje dženaze njemu je fard-kifaje, tj. kolektivna obaveza, nije svakom pojedincu ali je neko mora klanjati, pa ako bi klanjalo 10, 15, 20 muslimana, oni bi skinuli obavezu sa ostalih koji ne bi bili krivi što oni nisu klanjali, ali ako mu niko od muwehhida ne bi klanjao dženazu, onda bi svi bili krivi).

Šta uraditi u tom slučaju? Jednostavno ne klanjati za imamom mušrikom niti zajedno sa mušricima, već prosto klanjati dženazu par sati prije ili poslije njih!
Recimo da ima nekoliko braće koja umrlome žele klanjati dženazu, a dženaza koju će klanjati mještani za lokalnim hodžom je zakazana za 15h. Lakše je klanjati NAKON njih, jer će oni klanjati čim se mejt ukopa i otići.
Pola sahata ili sahat, ili više nakon njihovog odaska dođu braća i klanjaju bratu dženazu i to je to.
Ako je opasnost, prijetnja, rizik klanjati da narod vidi, učiniti to u tajnosti, pa makar i noću što je dozvoljeno.

Odgovorio: Ebu Ahmed.