PITANJE:
Es-selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu dragi brate.
Imam pitanje: Da li je dozvoljeno izjašnjavati se kao Bošnjak, jer su Bošnjaci ipak nastali od srednjovjekovnih Bošnjana koji su bili nevjernici? Odnosno da li je to djelo kufra?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuhu, akhi.

PRVO:
Vrlo je upitna tvrdnja da su Bošnjaci nastali od srednjovjekovnih Bošnjana (patarena, tzv. “bogumila”).
Naime, možda je dobar dio ili veći dio današnjih Bošnjaka njihovi potomci, međutim nema sumnje da je izvjestan dio Bošnjaka nastao prihvatanjem (kakvog-takvog) islama (tj. pripisivanjem njemu) od strane Srba, Crnogoraca (prethodno ortodoksa) pa manjim brojem i Hrvata i Albanaca (prethodno katolika).
Također, jedan mali broj Bošnjaka su potomci turskih (pa čak i kurdskih) doseljenika, oficira i vojnika.
Štaviše, sandžački (Srbija i Crna Gora), kosovski i makedonski Bošnjaci su ponajmanje potomci “bogumila”.
Sve u svemu, svi oni “Jugosloveni”, kasnije “Muslimani” (sa velikim “M”) kojima je skoro stotinu godina bilo zabranjeno izjašnjavati se kao Bošnjaci, 1993. su povratili svoje nacionalno ime.
Tako su svi oni “muslimani” koji su govorili (tada) srpskohrvatskim jezikom od Vardara pa do Triglava (na prostoru bivše SFRJ) iznova postali Bošnjaci.

DRUGO:
Dozvoljeno je i potrebno izjasniti se pripadnikom određenog plemena, naroda i sl.
Uzvišeni Allah je objavio:
يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَىٰ وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا
“O ljudi, Mi smo vas stvorili od jednog muškarca i jedne žene i učinili smo vas narodima i plemenima, da biste se upoznali.” (sura el-Hudžurat, 13. ajet)
Dakle, Allah svjedoči da nas je podijelio na narode i plemena.
Tako su mnogi ashabi bili prepoznatljivi po svom narodu ili plemenu: Ebu Dherr el-Gifari, ‘Amr ibn Salih el-Khuza’i, Ebu Burde el-Khazredži,…, kao i po njihovoj naciji ili porijeklu: Bilal el-Habeši (Abesinac), Selman el-Farisi (Perzijanac), Marija el-Kibtijjeh (Koptkinja),…

TREĆE:
Propis pripisivanja nekom narodu, tj. izjašnjavanja kao njegov pripadnik nema veze sa tim koje vjere su bili preci tog naroda.
Štaviše, na to ne utiče ni to na čemu je sada (koje vjere je) taj narod.
Znači, dozvoljeno je izjasniti se kao Bošnjak, bez obzira na to što su preci tih Bošnjaka bili mušrici.
Štaviše, ako Amerikanac ili Rus prihvati islam, njemu je dozvoljeno izjasniti se kao Amerikanac ili Rus, bez obzira što su njihovi narodi i dan danas nevjernici, tj. uopšte se i ne pripisuju islamu i uglavnom se bore protiv njega.
Na isti način, iako su u vrijeme ashaba i Abesinija i Perzija i Misr (Egipat) bile zemlje nevjernika, to nije smetalo da Bilal bude poznat kao el-Habeši (Abesinac), da Selman bude el-Farisi (Perzijanac), a Marija el-Kibtijjeh (Koptkinja, iz naroda egipatskih kršćana).

ČETVRTO:
Ono što jeste sporno, tačnije zabranjeno je i može odvesti u kufr jeste osjećanje ponosa svojim porijeklom i nacijom ili davanje prednosti pripadniku svog plemena ili naroda koji je griješnik, novotar ili nevjernik (davanje prednosti njemu) nad pripadnikom drugog plemena ili naroda koji je učeniji i bogobojazniji.
Tako mnogi Bošnjaci i njihove hodže hvale i veličaju akademika Abdullaha Sidrana samo zato što je “veliki Bošnjak”. Iako je taj isti Sidran poznat po poricanju i ismijavanju nekih islamskih istina, njega će hodže prije pozvati na svečanu akademiju povodom ispraćaja nove generacije svršenika medrese nego što bi pozvali nekog bogobojaznog ali po njima neuglednog vjernika (koji nije veliki Bošnjak kao Sidran).

Dakle, dozvoljeno je smatrati se, identifikovati se, predstaviti se, izjasniti se Bošnjakom, Albancem, Arapinom, Turčinom, Gorancem, Romom, Srbinom, Kinezom,… sve dok nam pripadnost toj naciji nije preča od pripadnosti islamu.

Predlažem ti da pogledaš sljedeći video-klip: https://www.youtube.com/watch?v=KC6bXiq

Odgovorio: Ebu Ahmed