PITANJE:
Salam alejkum. Je li dozvoljeno gledati videove ubijanja, klanja i tako tih videova ili je to zabranjeno za gledanje?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

PRVO:
Nema dokaza da je takvo nešto zabranjeno, ako se radi o gledanju radi pouke, informisanja, stanja u nekoj zemlji, pa naiđe takva scena i čovjek pogleda. Dakle, nije griješan što je to gledao, tj. nije mu naređeno da okrene pogled od toga.

DRUGO:
Međutim, gledati to sa slašću, strašću i merakom niti je dobro niti je korisno, prodotvorno.
Naime, neki misle da se gledanjem scena ubijanja, klanja i sl. stiče dodatna hrabrost i spremnost ili mržnja prema kufru i sl., ali je iskustvo pokazalo da gledanje tog materijala donosi nekoliko šteta:

1) često čovjek koji to gleda bude izložen policijskom praćenju, ispitivanju, privođenju, što samo po sebi može donijeti mnoge loše stvari:
a) čovjek bude iskušan privođenjem i hapšenjem, iskušenjem na koje imanski ili fizički nije bio spreman,
b) ako je on imanski i fizički odolio tom iskušenju, trpi njegova porodica, ili finansijski ili imanski,
c) ako su i on i porodica to dobro podnijeli, dešavalo se da zbog njegovog hapšenja čitav džemat bude izložen neprijatnostima, onaj ko je bio blizak sa njim bude saslušavan, možda policija upadne u mesdžid pa se neki dobronamjerni mušrici koji su dolazili na džume ili ders uplaše ili odvrate od daljeg dolaženja, ili vlasti braći zatvore mesdžid, ili vlasnik koji im iznajmljuje prostoriju za mesdžid odluči da im prekine izdavati tu prostoriju, ili braća imaju dodatnih problema, zadržavanja, pretrese i ispitivanja na graničnim prijelazima,…

2) pokazalo se da onaj koji to često i puno gleda dodatno zapostavi učenje Kur’ana i sticanje znanja (slušanje predavanja, čitanje knjiga) jer mu se sva vjerska aktivnost (osim namaza) svede na gledanje tih video-snimaka.

3) pokazalo se da onaj koji to često i puno gleda zapostavi čak i fizičku aktivnost, vježbanje, fitness, bodybuilding, bavljenje sportom, vec sjedi pred ekranom i “uživa” u scenama ubijanja.

4) pokazalo se da onaj koji to često i puno gleda, ako ga to u startu nije motivisalo na djelo odaziva tom pozivu, da gledanjem toga nadalje samo zapostavlja ‘ibadet, pa ako je takav ranije svako jutro sabah-namaz klanjao u mesdžidu orijedi sa tim, a ako je rijetko odlazio sasvim prestane ići.

5) dokazano je da će prije Allahovim putem prije poći onaj koji se napaja Kur’anom i traženjem znanja nego onaj ko se (samo ili uglavnom) fizički priprema, a također i onaj ko se fizički priprema prije negoli onaj ko se “napaja” sa video-snimaka.

6) često se ispostavilo da je onome ko to često i puno gleda otvrdlo srce i pokvario se ahlak.

Ne poričem važnost fizičke snage i pripreme, ali tek nakon imanskog odgoja. Međutim, spomenutim snimcima se uglavnom “napajaju” oni koji su preskočili imanski odgoj i traženje znanja i koji ignorišu potrebu konsultovanja sa učenijima i potrebu vaganja koristi i štete od postupaka na koje se odlučuju.

Dakle, činjenica da musliman treba biti jak i posebno hrabar ne znači da treba da gleda krv i klanje niti da će time postati jak ili hrabar.
Presudno u snazi muslimana nije ni brojnost ni fizička snaga (iako i to, svakako, utiče na uspjeh), već bogobojaznost, ubjeđenje i znanje.

Sjetimo se riječi Uzvišenog:
كَم مِّن فِئَةٍ قَلِيلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً كَثِيرَةً بِإِذْنِ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ مَعَ الصَّابِرِينَ
“Koliko je malobrojnih skupina porazilo mnogobrojne skupine, Allahovom dozvolom! A Allah je sa strpljivima.” sura el-Bekare, 249. ajet)

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.