PITANJE:
Kakvog je statusa osoba (musko) koja redovno klanja (u novotarskim dzamijama), daje redovno zekat, obavila umru, hadzdz, posti mesec ramazan, ali je protivnik nosenja hidzaba, nikaba, brade, dizanja ruku u namazu, odlazi na mevlude, itd ?

ODGOVOR:

PRVO:
Grijeh protivljenja nosenju brade, nikaba, dizanja ruku u namazu se može nekako i opravdati, jer čovjek ima donekle opravdanja u pogrešnom tumačenju i neznanju po pitanju obaveznosti puštanja brade ili pokrivanja lica. Protivljenje dizanju ruku u namazu je još i shvatljivije. Ništa od toga nije bezazleno, ali je ipak manje od onog što slijedi.

DRUGO:
Grijeh poricanja obaveznosti hidžaba (dakle, uopšteno pokrivanja muslimanke) i protivljenje tomu je nevjerstvo. Dakle, osoba može biti opravdana do neke mjere ako poriče obaveznost ili čak i pohvaljenost pokrivanja lica (ako ne zna ili je zabluđena, zavedena), ali je pokrivanje muslimanke uopšteno (a minimum tog pokrivanja je pokrivanja kose, ušiju, vrata,…) i ko god to porekne, zanegira, to mrzi, tome se protivi, sa tim se ismijava, ko pri sebi ima bilo šta od toga, on je nevjernik jer je porekao nešto što je “ma’lum mined-dini bid-darure” (nužno poznato u vjeri), dakle, nešto što niko nema pravo da ne zna, a kamoli još da zna da je to od islama, da je to naređeno, a da to negira, mrzi ili se tome protivi.

TREĆE: Odlaženje na mewlude samo po sebi nije nevjerstvo, ali kad se ono spoji sa redovnim klanjanjem osobe u džamijama (ne)Islamske Zajednice, to ukazuje na kufr osobe, koja dobro poznaje sve što se dešava u toj instituciji i njemih džamijama, od demokratije (pozivanja na glasanje), nacionalizma (bošnjaštva, shqipetarije i svega sličnog), hvaljenja Zapada, Amerike i NATO-a, turbadi i velikih novotarija, a ne protivi se tome već to smatra ispravnim,… što ukazuje da osoba ne poznaje tewhid.

ČETVRTO: Sve od pozitivnih stvari koje su spomenute (da ta osoba klanja, posti, daje zekat, ide na hadždž), sve je to uzaludno ako osoba ne poznaje tewhid, ili ga je spoznala ali ga odbija.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.