PITANJE:
Es selamu alejkum akhi.
Da li je prihvatljivija kupovina video igrica ili krakovanje, tj. uzimanje ukradenih verzija besplatno sa interneta?
Iskreno ne znam da li da uopce kupim igram igrice sa prestankom i sad kad vidim ove neke popuste zelim da ih kupim, mozda imas neki prijedlog za mene posto pretpostavljam da vec sve navedeno iznad ce biti da je haram. Radim preko ljeta kao sedamnaestogodisnjak i ne znam sta bi da radim sa novcem na nesto hocu da ih potrosim. Na jednu stranu igrice ce mi upiti vremena, a na drugu zao mi je kupiti ne zbog novca vec zbog toga sto cu mozda biti razocaran u sebe sto opet upadam u taj svijet video igrica. Nadam se da ces uspjeti da mi odgovoris, DzezakAllah Khairan.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Što se tiče video-igrica, moj najkraći mogući savjet jeste da se toga okaneš. Igranje video-igrica je nekada jasno zabranjeno zbog samog sadržaja igrica (prikaza razgolićenih žena i scena prostitucije kakve postoje u igrici GTA), a sve i da toga u većini igrica nema, ostaje jasna zabrana njihovog igranja zbog ovisnosti koje kod ljudi stvaraju.

Dovoljno je ovu ovisnost dokazati činjenicom da ima muslimana, muwehhida, naše braće koja imaju i po preko četrdeset godina i po nekoliko djece koja su uveliko punoljetna (srednjoškolci), a koji i dan-danas ne propuste jedan jedini dan a da ne sjede pred ekranom i bulje, voze nekakve svemirske brodove ili upucavaju neke zombije. Poražavajuće, zamijeniti učenje Allahove Knjige za igranje igrica, za dangubljenje kojeg bi se musliman trebao stidjeti čak i od svojih roditelja nevjernika.

Sam način tvog pitanja ukazuje na tvoju ovisnost od njih. A ako kažeš da ti ih nije lahko ostaviti (prestati igrati), time samo dodatno dokazuješ svoju ovisnost i njihovu štetu.

A što se tiče novca koji zarađuješ i “ne znaš šta ćeš sa njim”, subhanAllah, pretpostavljam da nemaš puno islamskih knjiga. Ustvari, koliko god da ih imaš, uvijek ima nešto što nemaš a što musliman treba posjedovati i pročitati. A šta tek ako nemaš ni najosnovnije knjige, poput prijevoda El-Bukharijevog i Muslimovog “Sahiha”, “Tefsira Ibn Kethira” i slično?

Na kraju, sve i ako (nažalost) nemaš motivaciju za čitanjem ni želju da kupuješ islamske knjige, uvijek postoji opcija da pomogneš da’wu, štampanje i podjelu knjiga i letaka, da pomogneš prezadužene ili potrebne, siromašne muslimane.

A ako ne ni to, pa uvijek možeš kupiti auto ili motor ili slično, jer sve je to halal i mnogo bolje i korisnije od bacanja novca na video-igrice, koje opijaju mozak, od kojih se krivi kičma, gubi vid, stvara ovisnost, čovjek se ulijeni za obavljanje ‘ibadeta, pruža vrlo lošu sliku ljudima i svojoj porodici i djeci…

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.