PITANJE:
Esselamu alejkum.
Je li tacno da ce vjernici u dzennetu imati 33 godine? Ako jeste, pitam jer me zbunjuje sljedece:
Ako se kaze da je to najbolje doba, zasto onda nije preporuceno zeniti se tek sa 33, vec sa 15, 17 ili 20 godina? Nije u redu reci da je najbolje zeniti se sa 33 godine.
Ili, zasto Poslaniku, saws, Objava nije dosla sa 33, vec sa 40 godina?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

U pogledu starosti stanovnika dženneta, potvrđena je istina da će svi oni ući u džennet u doba mladosti i snage, 33 godine. Prenosi se od Mu’adha ibn Džebela, r.a., da je Allahov Poslanik (sallallahu ’alejhi we sellem) rekao: ”Stanovnici dženneta će ući u džennet stari trideset i tri godine.” Hadith je zabilježio imam et-Tirmidhi, br. 2545. El-Albani ga je ocijenio sahihom (vjerodostojnim) u ”Sahih el-Džami’ ”, br. 7928.
Također je zabilježio i imam Ahmed u svom ”Musnedu” (br. 8505) od Ebu Hurejre, r.a., riječima “trideset i tri godine stari”. Ahmed Šakir je rekao: Njegov isnad (lanac prenosilaca) je hasen (dobar i prihvatljiv).

Da, Resulullah, sallallahu ’alejhi we sellem, je rekao da će stanovnici dženneta imati 33 godine, a u komentarima toga su učenjaci (čije su riječi podložne provjeri i ispitivanju) kažu da je to najbolje stanje i doba čovjeka.
I zaista, tada je čovjek u prelazu iz snage ka zrelosti i mudrosti, dakle kada mu još snaga nije počela opadati nakon 20-ih godina, a već je stekao dosta one mudrosti i iskustva svojih kasnih 30-ih i 40-tih.
Također, u knjigama svjetovnih nauka sam pročitao da je žena upravo oko 32. godine tjelesno najzrelija i da joj je tada najpotrebniji muškarac. Dakle, to jeste doba zrelosti i snage.

A što se tiče tvoje primjedbe “zašto onda nije preporučeno ženiti se tek sa 33, već sa 17, 18 ili 20 godina?”:
Jedno je pitanje kada je brak preporučen i kad čovjek polno sazri, a druga je stvar kada je čovjek najjači i najaktivniji. Zar mislis da je sa 15 ili 17 godina čovjek fizički jači nego sa 33? Ne samo polno, već uopste, snaga u svakom smislu? Ne, siguran sam da je jači sa 33.

Iz šeri’atskih tekstova je poznato da se mudrost i iskustvo se stiču sa četrdeset godina, a to su stvari čiji vrhunac je najpreči za poslanstvo, pa je ono zato i došlo Allahovom Poslaniku, sallallahu ‘alejhi we sellem, u to doba (sa njegovih 40 godina starosti).

A ako imamo na umu da je doba od 40 godina vrhunac mudrosti, te da se snaga zaista stekne i sa 17 i 20, shvatamo da je doba od 33 godine kombinacija toga dvoga, zar ne?
Naime, sa 20 godina insan ima snage ali ne i mudrosti i iskustva, a sa 40 godina je on mudar i iskusan, ali mu je snaga već počela opadati.
Zato je sa 33 dovoljno mudar, a i dalje snažan.

A što se tiče tvog pitanja ”zašto onda nije preporučeno ženiti se tek sa 33…?”:
Zato što će u džennetu ljudi (muškarci i žene) biti “zaustavljeni” na toj starosnoj dobi (dakle, neće stariti), na toj dobi koja je najbolja!, a na dunjaluku se brzo stari, pa ako bi se čovjek oženio sa 33, sve i ako je tada zlatna sredina i spoj mudrosti i snage, sasvim brzo dođe do 45 i 50, do godina u kojima je slabiji.

Svakako, dodatni razlog pohvaljenosti rane ženidbe je u potomstvu, tj. mudrost rane ženidbe je i potreba da djeca rastu uz relativno mlade i jake roditelje, a ne da se insan oženi sa 33, dobije par djece do svoje 40., a kad djeca budu imala 15 godina, da roditelji već imaju 55 ili više…
A u džennetu se ne rađaju djeca niti se razmišlja kad će ona i uz koga porasti, ko će ih prehranjivati i odgajati…

Dakle, mudrosti i razloga je napretek, kao i za svaki Allahov propis.
Zato je i osnova i pravilo da u svakom Allahovom propisu postoje mnogobrojne mudrosti i pouke kojih smo mi nekad svjesni, a nekad ih i ne uviđamo.

Odgovorio: Ebu Ahmed.