PITANJE:
Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.
Ako moze jedno pitanje u vezi halal mesa, Allah te nagradio.
Zivimo u Skandinaviji, u drzavi gde nemamo nikakvu mogucnost proveriti dali su meso i svi mesnati proizvodi zaista halal osim sto imaju naznake halal.
Da naglasim takode nemamo mogucnost da sami zakoljemo.
Sta trebamo raditi u ovom slucaju, kako postupiti ?
Allah vam dao svako dobro.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Naravno da natpisi “halal” nisu dovoljni da bi se musliman na to oslonio, tome vjerovao i to meso jeo.
Naime, to zna ne samo muwehhid, nego i prosječni džamijaš koji jede sve i svašta (osim svinjetine i crkotine), jer i on zna da agencije koje izdaju te halal sertifikate to rade samo interesno da bi uzele novac od određene mesne industrije.
U nekim državama na Balkanu te agencije za izdavanje halal sertifikata izdaju sertifikat mesnoj indistriji a da propisno nisu tamo otišli i pregledali pogon, kako se stoka uzgaja i kako kolje, pa se ne isključuje mogućnost da u “halal viršli” bude svinjetine i crkotine.
Neke druge agencije su malo svjesnije pa obiđu mesnu industriju ali se zadovolje čistoćom i time što u proizvodima nema svinjetine, a ne obaziru se da li se stoka isključivo kolje ili se nekad i strujom ubija.
Neke odgovornije agencije se uvjere da nema ni svinjetine ni crkotine (strujom ubijenih životinja), ali se ne obaziru na vjeru i ubjeđenje samih kasapina. Naime, NIJEDNA, čak ni najodgovornija agencija za halal sertifikat se ne obazire na to KO kolje te životinje, već se potrude da se uvjere da je u pitanju zaista govedina ili piletina (a ne svinjetina), eventualno da se hrani halal hranom (ako ta mesna industrija uopšte ima svoju farmu na kojoj uzgaja životinje koje kolje) i da se kolje, a ne ubija strujom. Niko od njih i ne pomišlja na najvažniji kriterijum da bi meso bilo halal, a to je ko kolje životinju, musliman ili nevjernik, ehlul-kitabija ili ateista, murtedd ili mušrik koji se pripisuje islamu.
U takvom stanju je neozbiljno i neodgovorno smatrati mesne proizvode na kojima piše halal dozvoljenim i jesti ih.

U tom stanju, svaki musliman se treba truditi da se snabdje halal mesom (koje mora biti od dozvoljene životinje i zaklano od strane muslimana):

  • Ili naći kravu, ovcu, pilad i zaklati (iako to jeste Zapad, naći neko selo, neku farmu,…)
  • Ili naći kasapina kome će platiti da mu dozvoli da on (musliman) u njegovoj kasapnici samo prekolje životinju i potom kupi meso od nje (ako ne Skandinavca, možda kasapnicu nekoga ko je porijeklom Turčin, Arapin, Balkanac,… a ko bolje shvata potrebe muslimana),
  • Ili naći nekog muslimana ili skupinu njih koji se povremeno udružuju da nešto zakolju i međusobno to distribuiraju,
  • Ili naći muslimana koji se tim bavi, svjestan da mnoge muslimanske porodice vape za halal mesom.

U krajnjem slučaju, bolje je ne jesti meso (jesti ribu) dok se stanje ne promijeni nego jesti nešto čemu porijeklo čovjek ne zna, a ne usuđuje se da se raspita jer predosjeća da će saznati ono što mu se neće svidjeti (tj. da je sve vrijeme jeo haram).

Odgovorio: Ebu Ahmed.