PITANJE:
Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berakatuhu.
Možes li mi nesto kazati o noktima kod žene, da li ih smije puštati.
Allah te nagradio svakim dobrom

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Što se puštanja nokata tiče, obaveza njihovog kraćenja i samim tim zabrana puštanja važi i za muškarce i za žene.
Sve što je došlo o: kraćenju nokata, uklanjanju dlaka sa stidnih mjesta i ispod pazuha odnosi se podjednako i za muškarce i za žene.

Štaviše, puštanje nokata je pomodarstvo i povođenje za nevjernicima i oponašanje njih.
Ako samo na tren zaboravimo na naviku žena da puštaju nokte i zažmurimo na osjećaj koji je možda i nama nametnut, osjećaj da je to lijepo i ženstveno (prizor dugih noktiju kod žene), ako samo pravedno, realno, objektivno porazmislimo o samom tom postupku (puštanja noktiju), uvidjećemo da je to simbol nečistoće i zapuštenosti, da je taj predio pod noktima mjesto sakupljanja nečistoće, prljavštine, te da ženi muslimanki ne priliči da to čini.

Međutim, zapadnjački način života je nametnuo svoje pokvarene i uvrnute “vrijednosti”, pa su mnoge stvari koje su sasvim urođene, prirodne, logične, normalne,… postale čudne, a mnogo toga što je nastrano, izopačeno, nakaradno i bolesno postalo je moderno i predstavlja se kao napredno.
Tako je puštanje nokata od strane žena postalo lijepo i atraktivno, a neuklanjanje dlaka (“busenja”) pod pazuhom od strane muškaraca postalo “sportski” i muževno, da Allah sacuva.
Također, u to spada i neobavljanje pranja poslije male, a negdje čak i poslije velike nužde, te hodanje po kući obuven i drugi primjeri prljavštine, nečistoće i odvratnosti koje nisu svojstvene ljudskom biću, a kamoli muslimanu.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.