PITANJE:
Da li, ako je netko izasao iz Islama, moze da se vrati u Islam ako je pogrijesio?

ODGOVOR:
Svakako. Allah onome ko se pokaje prašta i najveće grijehe.

On pokajniku prašta i blud, i poslovanje sa kamatom, i pijenje alkohola, i ubistvo nedužne osobe, i krađu, i homoseksualizam i drogiranje,… prašta mu i kufr i širk, riddet (otpadništvo) ali AKO se pokaje.

Uzvišeni je u pogledu ovoga objavio:
قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ ‎﴿٥٣﴾‏ وَأَنِيبُوا إِلَىٰ رَبِّكُمْ وَأَسْلِمُوا لَهُ مِن قَبْلِ أَن يَأْتِيَكُمُ الْعَذَابُ ثُمَّ لَا تُنصَرُونَ ‎﴿٥٤﴾‏ وَاتَّبِعُوا أَحْسَنَ مَا أُنزِلَ إِلَيْكُم مِّن رَّبِّكُم مِّن قَبْلِ أَن يَأْتِيَكُمُ الْعَذَابُ بَغْتَةً وَأَنتُمْ لَا تَشْعُرُونَ
“Reci: “O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.” I povratite se Gospodaru svome i pokorite Mu se prije nego što vam kazna dođe – poslije vam niko neće u pomoć priskočiti. I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje, prije nego što vam iznenada kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati.” (sura ez-Zumer, 53.-55. ajet)

Dakle, Allah prašta sve grijehe i pogreške, ali je uslov iskreno se pokajati, a jedan od uslova tewbe (pokajanja) jeste i biti riješen i odlučan da se ne vraćaš grijehu za koji se kaješ.

Bitno je naučiti i znati šta zapravo izvodi iz vjere, da bi čovjek bio svjestan kada je (ne dao Allah) počinio nešto od toga i da bi znao za šta se kaje, šta je to odlučio ne činiti više.
Dakle, spoznati širk i kufr, najprije da bi ih se sačuvao, ali i da bi o drugim ljudima imao sud. Allah nam naređuje da prijateljujemo sa vjernicima a da se odričemo nevjernicima, da pomažemo vjernike ali ne i nevjernike, da vjernicima budemo na usluzi i njima budemo privrženi, a da nevjernike izbjegavamo, da sa njima ne stanujemo, da za njih ne dovimo, da za njima namaz ne klanjamo, da im ne klanjamo dženazu kad presele, da ne jedemo meso životinje koju su oni zaklali,… a sve to možemo znati samo ako znamo šta je kufr i širk a ko je kafir i mušrik.

Odgovorio: Ebu Ahmed.