PITANJE:
Es-Selamu ‘Alejkum ve rahmetullahi ve bereketuhu.
Došlo je u hadisima:
“Žena koja se namiriše i izađe iz kuće, zatim prođe pored skupine muškaraca koji osjete njen miris, ona je bludnica.”
Pitanje glasi: Kakav je propis žene koja stavlja dezodorazns kako ne bi joj se osetio miris znoja, a poznato je da svaki dezodorans ima neke vrste mirisa koji su specidični (da ne kažem – skoro ko parfem), još ako dodamo to da postoje muški i ženski dezodoransi.
Nadamo se odgovoru, barakAllahu fike.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Ženi nije dozvoljeno da namirisana izađe na ulicu, među muškarce, i taj hukm (propis) ne može da ospori i u pitanje dovede ženina potreba da ukloni ili neutrališe miris svog znoja.

I u doba Resulullaha, sallallahu ‘alejhi we sellem, i ashaba, radijallahu ‘anhum, bilo je svega toga: i vreline (veće nego kod nas danas), i time izazvanog znoja, i njegovog neprijatnog mirisa, ali nam on, sallallahu ‘alejhi we sellem, u tome nije našao nikakvog opravdanja niti olakšice.

Naravno da je namjera žene koja stavi dezodorans samo da bi uklonila neprijatan miris mnogo bolja i čistija od namjere žene koja se namiriše sa ciljem da privuče poglede i misli muškaraca, ali nema sumnje da propis mora biti isti – objema je to haram (zabranjeno). Jedino što se možda prijeteći opis i ime bludnice inša’Allah neće odnositi na onu koja nema spomenutu lošu namjeru, ali je propis (a ti si pitao o tome) isti, a to je zabrana.

Smatram da žena može ukloniti neprijatan miris znoja pranjem djelova tijela koji su se oznojili (najčešće predio ispod pazuha) samo vodom ili sapunom blagog i neprimjetnog mirisa, ili nanošenjem tzv. sticka ili roll-on-a, koji najčešće jedva da imaju mirisa.

Također, ako bi žena muslimanka većinu svog vremena provodila u miru i bezbjednosti svoga doma i izlazila samo kada zaista ima potrebu za tim, izlasci bi bili rjeđi i unaprijed planirani, pa bi se imalo vremena i okupati i osušiti i miris izvjetreti.
Ali ako žena izlazi često i radi svake sitnice, onda svakako da joj često “ispadne” neplanirani izlazak za koji se nije spremila, i onda u žurbi posegne sa nečim čime bi brzo i efikasno neutralisala miris znoja da bi izašla, ali uradi ono zabranjeno.
Ma koliko joj namjera bila ispravna (da sa sebe samo ukloni ili bar neutrališe neugodan miris), karakter i opis djela (a time i uzrok zabrane) ostaje kakav je: ona i dalje svojim mirisom može izazvati pažnju i želju muškaraca, pa je to haram.

A poznato je da dobar nijjet pomaže samo kada su u pitanju dozvoljena, pohvaljena i naređena djela (njime se nagrada umnogostručuje), ali on (dobar nijjet) ništa ne pomaže kada su u pitanju haram djela (ne pomaže, tj. haram djelo nikada neće postati halal zbog dobrog nijjeta).

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.