PITANJE:
Esselamu alejkum.
Koji mezheb je u Bosni, a koji bih trebao da najvise pratim, tj koji vi mezheb pratite? Da li moze objasnjenje o tome?

ODGOVOR:
U Bosni, Sandžaku, Kosovu, Albaniji, Makedoniji,… je zvanično opšteprihvaćen hanefijski mezheb. Kažem “zvanično” jer je takvo razumijevanje šerijatsko-pravnih propisa donijelo Osmansko carstvo, pa je to naslijedila i tzv. IZBiH.
Međutim, još od rata u Bosni otvorila su se vrata različitih shvatanja fikha, pa su ne samo tzv. “sefije”, već i mnogi kadrovi iste te (ne)IZ počeli prihvatati mišljenja i stavove drugih pravnih škola (mezheba). Time najprije mislim na tzv. “ihanije”, tj. utemeljivače i predavače na (nekada) Islamskoj Pedagoškoj Akademiji u Zenici i Bihaću (sada su to fakulteti): Muharem Štulanović, Šukri Ramić, Safvet Halilović, Zuhdija i Ahmed Adilović,… To su ljudi koji (i pored ogromnih grešaka u akidi) imaju u fikhu mnogo ispravnije stavove od Rijaseta i koji i sami prihvataju i sprovode mnoge propise ili obrede na način kako to zagovaraju učenjaci mezheba mimo hanefijskog.
Oni dobro znaju da je (slijepo) slijeđenje jednog određenog mezheba zabranjeno, posebno nakon što čovjek sazna da je u nekom pitanju drugi mezheb u pravu.
Dakle, treba se slijediti mezheb Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, a on nije bio ni hanefija, ni malikija, ni šafi’ija, ni hanbelija.
Štaviše, hanefija nije bio ni sam Ebu Hanife! Jer, sve što je on činio jeste da se trudio slijediti sunnet u svemu što vjerodostojnim putem do njega dođe. To mora biti i naš put i cilj.
Za bolje razumijevanje i detaljnije objasnjenje (ako te to zaista zanima) toplo ti preporučujem serijal predavanja “Historijat islamskog zakonodavstva”, savjetujući te da poslušaš sve. Ako nemaš vremena ili volje poslušati sve, pogledaj teme koje se obrađuju na svakom pojedinačnom predavanju, a kojih nema napisanih u imenu dersa, ali stoje napisane kad pustiš video, u dnu ekrana:
https://youtube.com/playlist?list=PLD4IHqjFdX7sdLZOQ_wyv2rjaoWWXDMKT

Odgovorio: Ebu Ahmed