PITANJE:
Esselamu alejkum we rahmetullai we berekatuhu… Imam 14 godina i nemam gdje da idem na džuma namaz osim u džamiju. Pošto u džamiji klanjaju novotari(hodže),zbog toga ne idem na džumu nigdje.Ne znam sta da radim. Kakav je vas stav i misljenje po pitanju toga.
Allah vas nagradio.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh. Namaz za tim i takvim ljudima nije validan. Svakako je bolje klanjati podne u svojoj kući. Neka te taj gurbet (usamljenost i neprijatnost) podstakne da širiš istinu i stekneš džematlije sa kojima ćeš klanjati džumu, na tewhidu i sunnetu, a ne sa hodžama na širku i bid’atu.
Ako ti neko ipak kaže da su “sve džamije Allahove kuće i da je džumu obaveza klanjati”, znaj da su objekti u kojima se poziva u glasanje, tagutijjet, nacionalizam,… mesadžidud-dirar (mesdžidi izazivanja štete). Ne štete bošnjačkom nacionalizmu, demokratiji ni američkim interesima na Balkanu (oni to potpomažu), već štete tewhidu, Allahovom dinu. Džumu je obavezno klanjati, ali namaz nije validan za mušricima. Problem je što je ljudima zamućeno šta je zapravo tewhid, a šta širk, pa im se i najperfidnije metode pomaganja širka Allahu u zakonodavstvu predstavljaju kao ”korist po muslimane”. Ko im to tako zamagljuje i kufr predstavlja islamom? Upravo hodže u džamijama, kao i pozivači u vatru koje ljudi zovi “da’ijama”. Nema namaza za onim ko klanja bez abdesta, a kamoli za onim ko ohalaljuje širk.
Molim Allaha da te podrži u traženju Istine i da ti olakša.

Odgovorio: Ebu Ahmed.