PITANJE:
Selam alejkum wa rahmatulahi wa baraqatoh. Javljam ti se jer imam 2 pitanja. Imam 27 godina. Rodjen sam na Kosovu i tu sam upoznao jednu djevojku koja zivi u Svedskoj. Tada sam poceo sa ”islamom” tj. sirkom i kufrom jer tada nisam poznavao tawheed i lahkomisleno sam ozenio djevojku koja me pozivala u vatru. Iskreno, to sam ucinio zbog nekog razumijevanja kojeg smo imali izmedju sebe u dunjaluckim pitanjima ali i vjerskim (npr. dala je obecanje da ce staviti hidzab i pokoriti se Allahu) itd. Druge dvije stvari zbog koje sam je ozenio je fizicki izgled i njega pozicija tj. zivi u jednoj jakoj ekonomskoj drzavi. Lahkomisleno sam izvagao sve to i rekao sebi: Pa ja svakako zivim u nevjernickoj drzavi jer iako sam bio na sirku, uvek sam imao tu fitru koja mi je govorila da je nemoguce da je ovo islamska drzava u kojoj ima svega i svacega. Dosao sam u ovde u Svedsku i nas brak je trajao 14 mjeseci. Njena familija i ona su me optuzili da sam lud, da nisam socijalan, da sam svadjalica, da sam diktator, da sam cudan itd., a sve samo zbog mog upoznavanja šehadeta i ostvarivanja ruknova šehadeta. Njen otac mushrik me je prijavio i trazio da me izbace iz drzave. Posto sam imao posao, to je njima otezalo da me izbace tako lahko, nego su otvorili slucaj i optuzili me za lose ponasanje prema zeni i da sam svjesno napravio lazni brak da bih dosao ovdje. Moj slucaj je na sudu i oni sada to istrazuju i utvrdjuju da li je brak bio lazan, kao da oni znaju gajb!
Moja pitanja su:
Sta ciniti? Da li ostati i cekati njihov odgovar ili napustiti sve ovo? Ja bih zelio ostati zbog njihove ekonomije, tj. sutra ce mi biti lakse stupiti u brak, obaviti hadz, osigurati sebi nesto, neki ducan ili nesto, preko cega mogu uzimati pare, a imati mnogo slobodnog vremena itd. Uglavnom, iz moje perspektive ova drzava mi bolje izgleda… Imam i advokata koji mi to rijesava.
Drugo pitanje je u vezi nove zene, tj. gdje i kako upoznati djevojku koja je razumijela šehadet, jer bih ozenio takvu sada nakon ovog smiješnog i šejtanskog braka. Iskreno ja se osjecam puno usamljeno, zivim sam i nemam prijatelja, svi su na širku. Djevojke koje postoje na drustvenim mrezama ili na poslu su sve na sirku! Osjecam tjeskobu i ne vidim izlaz. Puno bi mu znacilo da cujem tebe i tvoje misljenje.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Moj savjet ti je:
Bježi odatle glavom bez obzira. Vrati se na Kosovo ili bilo gdje možeš, negdje na Balkanu.

Tačno, i ovo su sve nevjerničke drzave, i ovdje vlada kufr i širk i hvale se neke evropske vrijednosti.
Međutim, ovdje se još ne hapsi ako povičeš na ženu, niti ti otimaju dijete ako ga udariš, niti te tako lahko osumnjiče, optuže ili osude za terorizam i sl.

PRVO: Ovdje je stanje zaista bolje.

DRUGO: Sve i da je stanje isto kao na Zapadu, isto bi bilo prema strancima, a ti na Kosovu nisi stranac. Dakle, i kada bi na Kosovu lahko tjerali ili hapsili svakoga koji im je sumnjiv, ti si “na svome”, njihov državljanin.

TREĆE: Na Kosovu ćeš lakse naći djevojku. Sve i da ne mogneš naći i oženiti sestru muwehhidu, na Kosovu ili u okruženju ćeš lakše saznati za neku djevojku koja se interesuje za islam i želi da ga prihvati.
Na Zapadu su djevojke mnogo nemoralnije. Pa i da djevojka tamo nije nimalo nemoralna, ona je takav feminist da će da olahko odbije mnoge islamske propise, da Allah sacuva! I djevojka našeg porijekla, a kamoli Šveđanka.

ČETVRTO: Iako možda i najvažnije, ovdje ćeš se mnogo lakše sačuvati suda, tehakuma, parnica, kufra te vrste.

Učini sve što možeš da napustiš tu sredinu.
Zamisli ashaba koji odlazi iz (kakve-takve) mušričke Mekke u doba potlačenosti, iz Mekke koja je tada bila darul-kufr, zamisli ashaba koji odatle odlazi u Rim da tamo živi!

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.