PITANJE:
Šta misliš o zaradi novca preko ovih raznih društvenih mreža, tiktok, YouTube? Dečko igra igrice npr. i snima se uživo, usput komentariše svoju igru. To prate ostali klinci ili kasnije pregledavaju i slično.

ODGOVOR:
Tu vidim dva problema, drugi veći od prvog.

Prvi je taj da je u tome često sumnjiv način zarade, kao u poznatom slučaju gdje neko plaća ljudima da lajkuju videa na YT. Sumnjivo je da se za jedan takav lajk plaća i po 1e, a da je jasno da korist vlasniku kanala od tog lajka nije tolika, pa ostaje upitno kakav interes i zaradu može da ima neko od nečijeg klika na like i da to plati 1 e. Uglavnom se tu radi o obrtanju novca koju “lajkači” moraju uložiti, tako da je sama zarada upitne dozvoljenosti.

Drugi problem, kao sto rekoh veći od prvog (jer možda zarada od toga nekad i može biti halal a ne obmana) jeste u samoj aktivnosti, plaćala se ona ili ne.
Naime, u pitanju je dangubljenje, tj. traćenje tako vrijednog vremena i života, a potom uz to često i gledanje u zabranjene slike i prizore ili slušanje zabranjene muzike i ostalih zvukova, kao i psovki, te stvaranje ovisnosti od igranja video-igrica, kao i podržavanje toga i bivanje sebeb da se drugi u tome ugledaju na tog koji to već radi, a najopasnije je prvospomenuto traćenje vremena.
Sve i da nema ničega od spomenutog zabranjenog sadržaja (ni slike ni prizora, ni muzike ni psovke, ni ovisnosti ni lošeg primjera drugima), dovoljno je da čovjek (dijete, momak) provodi vrijeme u tome i na taj način troši svoj tako vrijedan život u tako uzaludnoj stvari.
A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.