PITANJE:
Esselamu alejkum akhi, imam jedno pitanje. Da li je validan islam onoga koji zivi medju mušricima a da nije ispoljio svoj islam medju njima tj. da oni zapravo ne znaju da je taj neko musliman. Jer je recimo pre bio hrišćanin pa je primio islam.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam, akhi.
Jeste, validan je.
Čovjek od mušrika koji prihvati islam i ostane živjeti među njima kao musliman, prihvata se njegov islam sve i ako ga njima ne ispolji.

On može da bude kriv i griješan, zavisno od mogućnosti i snage, tj. opasnosti po njega, pa ako mu je rizično da to obznani biće opravdan što krije svoj islam, a ako nema nikakvog razloga da to krije može biti griješan.
Također, ako je iskušenje među njima veliko i ako je nesiguran po sebe, može biti griješan što ne čini hidžru (ne seli se) odatle.
Uz sve to, svaki musliman koji ga vidi ili čak i upozna će ga smatrati mušrikom jer on ne ispoljava svoj din, te može biti napadnut pri eventualnom naletu muslimanske vojske.
Sve su to posljedice njegove slabosti da ispolji vjeru.
Također, još je i opravdaniji ako mu je teško iseliti se, ili je nečim onemogućen ili nema darul-islama i teritorije na kojoj se slobodno ispovijeda tewhid i sl.

Ali sve to vrijeme i u svim opisanim situacijama on svojim neispoljavanjem vjere ne čini ništa što poništava njegov islam.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.