PITANJE:
Es-Selamu alejkum!
Ja i jedan brat zivimo dosta udaljeni jedan od drugog, a voljeli bismo raditi nesto zajedno umjesto da provodimo vrijeme s musricima, pa nas zanima da li bi nama bilo halal igrati odredjene video-igrice, par sati sedmicno, cisto radi odrzavanja kontakta?
Posto ne znamo propis onih fantazijskih igara (tipa ”League of Legends” itd. zbog magije i spomena izmisljenih bozanstava), mislili smo samo pucacine i jedino sto vidimo kao problem je to sto igrac igra kao, npr., specijalac tagutske policije protiv nekih izmisljenih “terorista”, dok okruzenje slici Bliskom istoku (”Counter-Strike: Global Offensive” ili ”Rainbow Six: Siege”), u kojoj igraju konkretno specijalci protiv specijalaca, a treca (“Escape from Tarkov”) se cini i korisnom jer je ona simulator stvarne borbene situacije u nekom izmisljenom predjelu Rusije, pa se moze covjek poduciti strategiji, taktikama, tipovima oruzja i municije, itd., a jedino sto vidimo spornim je to sto se igra kao uposljenik izmisljene privatne vojske, bira se ili ruske ili americke, tu je i imaginarna prodaja/zamjena cigara, alkohola, kipova za oruzje, itd. i eventualne psovke na ruskom i engleskom, koje se mogu ugasiti. Znam da si protiv gubljenja vremena na ovo, ali planiramo biti umjereni, a moze se dosta i nauciti.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam!

PRVO: Smatram da je te igre zabranjeno igrati zbog svih tih negativnih elemenata u njima, ponajprije one koje imaju spomen ili hvaljenje lažnih božanstava ili praktikovanje magije, te onih u kojima trebaš biti antiterorist (čitaj: antiislamist), pa i onih u kojima prodaješ ili zamjenjuješ kipove, alkohol i cigare.

DRUGO: Sve i da u igrama nema tih negativnih elemenata, ostaje činjenica da je bavljenje time čisto traćenje, bacanje, uzaludno bespotrebno trošenje vremena ni u šta, a što je muslimanu zabranjeno.

TREĆE: Same te igre, sve one, izazivaju ovisnost (“zarazne” su) i rijetko se ko može ograničiti na pola sahata dnevno (a i to je previše!), već početna zanimacija skoro kao pravilo ubrzo preraste u dangubljenje i provođenje sati u tome.

ČETVRTO: To što je navodno bolje da na taj način ne provodite vrijeme sa mušricima ne može biti opravdanje za provođenje vremena u tome.
Naime, čovjek može najkvalitetnije vrijeme da provede uz knjigom ili na netu učeći vjeru.
Također, i u slučaju da vas dvojica ipak želite da održite neki kontakt, mnogo je bolje da učite Kur’an, ako se ne možete sresti, a ako ne online.
Ako je to prezahtjevno, onda da odvojeno i samostanlo pratite određeni serijal predavanja, pa da komunicirate o tome, razmjenjujući iskustva i ono što je svaki od vas iz preslušanog shvatio.
Sve to ne samo da je dozvoljeno već je veoma vrijedno i pohvalno i nosi veliku nagradu, bolje od zabranjene ili nekad pokuđene aktivnosti bakćanja sa video-igricama i gubljenje vremena u tome.

U naslovu maila i pitanja si napisao “Korisne video igre radi druženja”. Niti u tim igrama ima koristi niti je to druženje koje islam preporučuje.
Pitanje si počeo sa “ja i jedan brat…” Vas dvojicu je Allah učinio braćom u ime Njega i radi veće i uzvišenije stvari nego što je to igranje igrica.
Čak mislim da je manji grijeh ako musliman na nekoj platformi online igra neku igru sa mušricima nego da to bude njegovo vrijeme koje provodi sa muslimanima u tome.

Na kraju krajeva, uz sve negativnosti video-igrica o kojima sam govorio na jednom zasebnom, dugom predavanju (https://www.youtube.com/watch?v=mQdomPlcv0g), pa zar nije dovoljna činjenica da je to aktivnost kojom se u osnovi bave djeca?
Meni je lično odvratno kad čujem da se insan od preko šesnaest ili osamnaest godina zaglupljuje time, pa makar bio i nevjernik, a kamoli da u to vrijeme gubi musliman, čije srce i um je Allah osvijetlio svjetlom Svoje Objave i Svoje istine?

Odgovorio: Ebu Ahmed.