PITANJE:
esselamu alejkum, imam pitanje vezano za prodaju. U pitanju je macun med, namjenjen za pospješivanje strasti i erekcije kod muskarca i zena. Da li je prodaja istog haram s obzirom da ga moze kupiti neko ko svoje strasti upraznjava na haram nacin, npr momak i djevojka,a prodavac ne moze znati ko ce sve kupiti?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Osnova stvari je dozvoljenost i stvar ne izlazi iz te osnove (dozvoljenosti) osim uz jak i jasan dokaz.
Sve dok je spomenuti med zdrav (dok nema štetnih sastojaka i ne izaziva štetne reakcije) njegova proizvodnja i prodaja je dozvoljena.
Prvo, kupiće ga musliman.
Drugo, kupiće ga onaj ko se pripisuje islamu, a koji sve i pored nekog širka, ipak klanja namaz i moralan je čovjek.
Treće, kupiće ga moralni kršćanin.
Četvrto, kupiće ga čovjek koji se ne pridržava moralnih principa ali i pored toga ne vara svoju suprugu (jednostavno je zadovoljan i nema potrebe za bludom, ili nema vremena ni prilike za to).
Na sve to žmuriti i razmišljati o procentu ljudi koji će to kupiti da bi činili blud ne dovodi do propisa zabrane.

To je slično, recimo, prodaji donjeg veša.
Za razliku od zabrane prodaje kratkih suknji i uskih bluza sa dekolteom i sl. odjevnih predmeta (koji su proizvedeni da bi ih žena nosila napolje i time činila jasni haram), donji veš, muški ili ženski, je dozvoljeno prodati svakome, jer ga ni najveći razvratnici ne nose ulicom, javno, to je i dalje “donji” (unutrašnji) veš.
A ِAllah je na pet mjesta u Svojoj Knjizi ponovio:
وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ
“Nijedan griješnik neće tuđe grijehe nositi.” (ajet)

Da ne ostane neka nejasnoća: Naravno, ako bi kupac otvoreno rekao (ili mi odnekud pouzdano saznali) da kupuje taj med da bi to koristio da čini blud, nema sumnje da mu je tada haram to prodati, ali se prodaje ostalima.

Opreznost može biti poželjna i razumijemo čovjeka koji iz opreza to ne prodaje, ali on nema prava smatrati to haramom niti osuđivati muslimana koji prodaje.

Također, ako neko umisli da sama sumnja i pretpostavka (šta će neko sa time činiti i u šta ga koristiti) vodi do jasne zabrane, on upada u kontradiktornost. Jer ako za prodaju tog meda kaže da je haram, onda će se naći u stanju u kome bi onda morao da oharami i prodaju najobičnijeg lijeka za glavobolju ili smirenje, jer ce i njega MOŽDA kupac piti pomiješanog sa nekim alkoholnim pićem.
Također, moraće da oharami prodaju 3kg šljiva, grožđa, pa čak i krušaka, jabuka,… svakome, jer će on možda od njih praviti rakiju.
Da, učenjaci su zabranili da se prodaju šljive i sl. onome za koga znamo da će peći rakiju od njih, pa rekosmo da bi i taj med bilo haram prodati nekome za koga znamo da će ga koristiti za haram, ali se ovdje radi o pretpostavkama.

Ima još mnogo sličnih primjera, gdje je prodaja u osnovi dozvoljena, a da itekako postoji vjerovatnoća da će kupac to upotrijebiti na haram način.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.