PITANJE:
Esselamu ‘alejkum we rahmetullāhi we berekatuhu!
Obzirom da u poslednje vreme mnoga braća i sestre idu na ‘umru (elhamdulillah), primetio sam da su muslimani uzeli sebi za praksu neku posebnu vrstu ispraćaja tih muslimana koji idu na umru. To najčešće bude u vidu sijela i obilazaka, raznovrsnih (često skupih) poklona poput desetina skupih ruža, snimanja i reklamiranja na statusima i slično. Često na tim poklonima (nekad čak i levhama koje će se kasnije čuvati, možda i na zid okačiti) pišu i “umra mubarak tome i tome“.
Zanima me koliko je sve to ispravno da se čini, da se tako i toliko to obilježava i čestita? Allah ti dao svako dobro i nagradio te najlepšim nagradama, amin.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Da, poznata mi je ta praksa koja je, bez sumnje, zabranjena i to iz najmanje tri razloga.

PRVO i možda najopasnije:
Htio to ili ne htio onaj ko poklanja i onaj kome se poklanja, takvim poklonima, obilježavanjima i reklamiranjima se direktno utiče na nijjet onoga ko ide na ‘umru.
Onome ko je namjerio obaviti ‘umru lahko može da priđe šejtan i uljepša mu to hvalisanje njega i njegovog postupka, publicitet i pažnju koja mu se time pridaje. Možda ga to podstakne na dodatno slikanje i postavljanje slika i video-snimaka iz harema Mekke i Medine, kao da time obavještava i raportira onima koji su ga “ispratili“.
Ako se onaj koji odlazi na ‘umru uspije i sačuvati ovakvog šejtanskog djelovanja, itekako da sve to utiče na neke od onih koji još nisu otišli i počnu razmišljati o odlasku i planirati ga, a da im se u startu u nijjet umiješa želja za ispraćanjem, pažnjom i poklonima.
Samo nemaran će negirati ovu veliku opasnost u spomenutim postupcima.

DRUGO:
Osim što podstiče rija’, čestitanje ‘umre je novotarija.
Naime, odlazak na ‘umru i njeno obavljanje je ‘ibadet, a ne praznik. Ljudi su očigledno to pomiješali, svjesno ili nesvjesno.
Za razliku od praznika koji se čestitaju, obavljanje ‘umre je ‘ibadet koji nije propisano ikome čestitati, bilo da je taj ‘ibadet naređeni ili dobrovoljni.
Tako se nikome ne treba čestitati jer danas klanja namaz (wadzib ili nafilu) niti onome ko posti dobrovoljan post, niti onome ko daje zekat, niti onome ko se ističe u činjenju da’we, dobročinstvu roditeljima, odgoju djece i sl.
Kao što nikome od njih nije dozvoljeno čestitati činjenje tih ‘ibadeta, praviti (pisati) im čestitke ili lewhe (“mubarek ti post/zekat“), obilaziti ih i posjećivati ih povodom tih ‘ibadeta, tako nije dozvoljeno čestitati ni činjenje ‘ibadeta ‘umre, hadždža, džume (“džuma mubarek”) i sl.
Oprezni muslimani se brinu kako i kojim riječima čestitati jedni drugima propisan praznik (dva Bajrama), da ne učine novotariju uvodeći neke riječi ili način pozdravljanja ili gest tijelom. Šta onda reći za novotariju čestitanje nečega što uopšte nije praznik?

TREĆE:
Uz sve navedeno, čestitanje i obilježavanje tih ‘ibadeta je uglavnom propraćeno (kako si u pitanju i spomenuo) skupim poklonima koji iziskuju novčana odricanja i predstavljaju rasipanje.
Lično sam čuo da tom prilikom i povodom sestre onoj koja ide na ‘umru poklanjaju buket(e) u kome je desetine ruža, od kojih svaka košta nekih 1.5 e, pa taj buket često vrijedi i 50 i više eura ili slično.
U vremenu u kome živimo, imajući na umu finansijsku situaciju većine braće i sestara (oskudnih, siromašnih, prezaduženih,…), poklanjati nekome poklon koji je vrijedan koliko pola nečije mjesečne stanarine (kirije), poklon koji pritom nije ni trajan (uvehnuće za dva, tri dana), najblaža riječ za to je bezobzirnost.
Bezobrzirno je davati toliko novca za “poklon“ koji će uvehnuti i baciti se, povodom nečega što je novotarija i nije dozvoljeno tako čestitati i obilježavati, a što će kod nekoga utrnuti iskrenost koju je imao u namjeri.

Nadam se da ovo objašnjenje niko neće shvatiti lično, već da će porazmisliti prije nego to učini.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.