PITANJE:
Uvazeni brate, Selam Alejkum. Ovo nije nikakva losa namjera, pratim vas zato sto cijenim vase znanje, a moje pitanje je: Sta velis, treba li slusati i uzimati znanje od Mufti Ismail Menka i Nouman Ali Khana?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Dvojica koje si spomenuo spadaju u red da’ija koji u određenim pitanjima vjere imaju i zagovaraju mišljenja koja su jasni kufr i širk (između ostalog, ohalaljuju glasanje na demokratskim izborima i ulazak u parlament) i o njima sam govorio na 1. video-osvrtu, uopšteno, a o jednom ogavnom postupku Mufti Menka sam detaljno govorio na 2. video-osvrtu.
Sve u svemu, Mufti Menk je jedan obični zabavljač poput bosanskog Pezića, a Nouman Ali Khan je nešto i od njegovih govora i khutbi se čovjek donekle i može okoristiti.
Međutim, mogućnost da čovjek uz nešto koristi i istine “proguta” i ponešto zla i zablude je prevelik rizik da bi se takvi ljudili pratili i slušali.

Da je “svet ostao” na takvim ljudima i da nigdje nema nikakvog znanja osim kod njih, pa da se i razmisli šta da se možda uzme a čega da se čovjek čuva.
Međutim, na internetu ima toliko ljudi koji govore istinu (ili bar svoju zabludu prećutkuju i ne ispoljavaju), da bi musliman morao zaobilaziti ljude poput Mufti Menka, Nouman Ali Khana i njima slične.

Odgovorio: Ebu Ahmed.