PITANJE:
Esselamu alejkum.
U nekom od videa si govorio da se u medresama u Bosni izucava predmet Demokratija i ljudska prava.
Sta je sa onima koji prisustvuju takvim casovima, jer su svi u medresi serijatski punoljetni ?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Postojanje tog predmeta u bosanskim medresama sam na predavanju spomenuo kao samo još jedan od dokaza nevjerstva te institucije i tih ljudi, jer je svakom ko zna njihovo stanje i njihove karijere poznato i jasno da oni demokratsko uređenje hvale i potpomažu do te mjere da je njihov bivši vođa Mustafa Cerić dobio prestižnu evropsku nagradu za demokratiju!
Dakle, poštovanje i priznavanje tog sistema je jasni kufr. 

A što se tiče propisa učenika koji tu pohađaju nastavu i časove tog predmeta, na početku naglašavam da je u osnovi prisustvovati redovnoj nastavi (časovima) u tim medresama haram, makar i ne bilo tog predmeta. 
O zabranjenosti toga sam govorio u odgovoru na linku:
PITANJE O UPISU U MEDRESU – Kelimetul-haqq.org (https://kelimetul-haqq.org/pitanje-o-upisu-u-medresu/)

A što se tiče prisustvovanja časovima predmeta Demokratija i ljudska prava, učenici se tu mogu itekako opravdati pa nemati ni grijeha u tome, a kamoli kufra.
U tome neće imati grijeha ako u to ne vjeruju i ako sve što uče i usmeno izlažu (odgovaraju) NE predstave kao svoj stav.
U svakoj islamskoj instituciji se izučavaju vjere mimo vjere islama, kao i sekularizam, filozofija ili marksizam.
Kada učenik odgovara iz ovih predmeta, ne smije govoriti kao da vjeruje u to, kao da je to istina, već treba da o tome govori na sljedeći način, recimo: “Sljedbenici budizma vjeruju da…”, “Kršćansko vjerovanje obuhvata…”, “Marksisti tvrde da…” i time se “ogradi”, dakle govori o tome kao nečemu što nije njegovo, nečemu što nije njegov stav ni vjerovanje.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.