PITANJE:
Es-selamu ‘alejke akhi. Imam jedno pitanje.
Otac kafir je dobio od kolega “novogodisnji” paketić, a nisam siguran smije li musliman da jede te slatkiše, a isto tako i npr. za neki drugi kafirski praznik, ako dobijemo nešto od njih, kakav je propis konzumiranja te hrane, pića…

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullah.

Ako je sadržaj paketića halal, nema smetnje jesti iz toga.

Sasvim druga stvar je da li je ispravno prihvatiti taj poklon. Svakako da je bolje da musliman ispolji svoju vjeru i onome ko mu to želi pokloniti kaže da on to ne slavi, da to nije njegov praznik.

Ako mu onaj ko zna za njegovu vjeru ipak to ponudi (u smislu: “Znam da ti to ne slaviš, ali eto ipak uzmi od mene”), najbolje je to odbiti, ali ako uz ispoljavanje dina ipak to uzme, sa “pola srca”, tek da ne produbljuje razdor i raspravu, pogotovo ako je onaj ko mu to daje roditelj ili neko kome on čini da’wu, o kufru nema ni govora, a inša’Allah da nije ni grješan, već je to pokuđeno.

A što se tiče samog jedenja te hrane, bez njihovog poklanjanja nje muslimanu, to je sasvim dozvoljeno (ako u hrani nema haram sastojaka).
Dakle, ako bi se desilo da musliman negdje naiđe na ofarbano jaje ili čokoladu, nešto voća ili kolač, a niko mu to ne poklanja, ili mu musliman to ponudi (musliman koji je to dobio, bilo da je tim uzimanjem učinio haram ili mekruh), onaj musliman koji bi to uzeo od muslimana ili to negdje našao i uzeo, pojeo, sigurno da nema ni grijeha u tome.

Dakle, da sažmem:
1) Kafir ti nudi poklon ili hranu, misleći da ti slaviš taj praznik kao i on – dužan si da ispoljiš din i to odbiješ.
2) Kafir ti to nudi znajući da ti to ne slaviš – bolje je odbiti, ali u nekim stanjima i ako uzmeš (uz svo ispoljavanje nepoštovanje tog povoda) – nije jasni haram, jer ničime ne veličaš njihov praznik, niti ga čestitaš.
3) Ako ti to niko ne nudi, ne poklanja, već samo prosto želiš pojesti tu hranu (ako je u osnovi dozvoljenog sastava) – dozvoljeno je.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.