PITANJE:
Es Selamu Alejkum ve rahmetullah.
Da li je dozvoljeno jesti/brati vocke od komsije ako su grane presle u moju avliju?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Sve što je NA tvom zemljištu, U njemu (zakopano ili nikne) ili NAD njim (u vazduhu, nadnijeto) pripada tebi.
Sve što je od grana komšijskog drveta prešlo u tvoje zemljište pripada tebi.

To je tvoje i samim tim što je ušlo u tvoj posjed, ali i sa aspekta nadoknade štete koju tebi nanosi blizina tog drveta tvom posjedu.
Ta šteta od drveta može biti oličena u tome što to stablo i njegova krošnja (jer je blizu međe) proizvodi hlad i sjenku u tvom dvorištu i time onemogućava da se ono što bi ti posijao razvija i raste onako kako bi se razvijalo kada bi ga stalno imalo Sunčeve svjetlosti.
A sve i ako ti ništa ne siješ, u nekoj urbanoj sredini šteta od tog drveta može biti u tome da ti plod drveta sa grane koja se nadvija u tvoj posjed padne na parkirano auto, da ti sjenka tih grana smeta da se zagrije voda u bazenu za djecu, a da ne govorimo o lišću koje pada sa tih grana koje su nad tvojim posjedom, ali i sa cijele krošnje koja je u komšijinoj avliji, ali vjetar nanese lišće u tvoj posjed.
Često ono voća što ćeš naći na granama koje prelaze u tvoju avliju i koje ćeš ubrati ni približno ne mogu nadoknaditi štetu koju trpiš, pa zar da ti neko ospori da ubereš plod sa tih grana?

Napominjem da se ova dozvoljenost branja plodova sa grana koje su izašle iz posjeda vlasnika stabla ne odnosi samo na tebe (tj. njegovog komšiju u čiji posjed su grane ušle) i na plodove grana koje su prešle u komšijski, privatni posjed, već se ta dozvoljenost odnosi i na one grane koje su sa nečijeg drveta i njegovog posjeda prešle ka ulici ili nekom javnom posjedu.
Dakle, svakome je dozvoljeno da ubere plod sa grane koja viri van nečijeg posjeda, koja se nadnijela nad ulicu, koja je “ničija”, bolje reći svačija.
To je dozvoljeno kao što je dozvoljeno uloviti ribu, brati šumske jagode ili borovnice i sl.

Ipak, smatram da u tom slučaju, iako je to dozvoljeno (ubrati plod koji se nadnio nad ulicom), musliman treba razmišljati o da’wi i o lijepom primjeru, pa još ako je on izgledom prepoznatljiv kao musliman (brada, duga košulja ili galabija, kratke pantalone ili kod žene hidžab ili nikab), treba biti svjestan da vrlo malo ljudi zna da je taj plod njemu halal ubrati, pa bi to morao imati na umu.
Dakle, iako je tebi taj plod halal, nekad je bolje ne ubrati ga ako iza tebe hoda neznanac koji će smatrati da gleda muslimana kako uzima bez pitanja (krade), a ne možeš mu se obratiti i objašnjavati da je to što činiš dozvoljeno.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.