PITANJE:
Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Imam jedno pitanje halali sto te zahmetim ….
Zanima me da li insan smije klanjat za imamom čije stanje ne zna, ne zna da li taj imam javno poziva na glasanje dali radi stvari koje ga izvode iz vjere ? Allah ti dao svako dobro. Ili je zabrana klanjanja za svim imamima ove takozvane ne islamske zajednice, jer kao sto svi znamo poglavari te zajednice poput reisa su kafiri i oni odobravaju mnoge stvari gdje se sirk čini poput turbeta, Ajvatovice itd.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Nema sumnje da je osnova da je imam neIZ koga ne poznajemo, čije stanje ne znamo – nemusliman.
Neminovno je da to bude osnovni propis, koliko god teoretski i hipotetički postojala mogućnost da taj nepoznati imam ima ispravnu akidu, te da nije položio nekakvu njihovu zakletvu, da nije iskazao vjernost reisu ili glavnom muftiji, da ne čestita nevjerničke praznike, da ne glasa na izborima i da nije član neke partije, i sl.

Dakle, ne negiram da je moguće da neko bude imam u toj instituciji, a da krije svoje vjerovanje (iako je i to vrlo mučan i teško moguć scenario) i da nije izgovorio riječi niti učinio djelo jasnog širka, pa i da se u svemu prethodnom ne slaže sa njima i odriče se svega toga makar srcem (haj nađi takvog?), ali sama ta teoretska mogućnost ne može nadjačati svima poznatu istinu da prosječni (ili u 99,9 posto) imam ne poznaje stvarnost šehadeta “La ilahe illAllah” ili je poznaje ali je odbacuje, čestita nevjerničke praznike, gost je međureligijskoh dijaloga ili član takvih vijeća, još prije svega toga glasa na izborima i član je neke političke partije, a često ohalaljuje haram i obrnuto.
Ovo je osnova, ovo je istina i činjenica.

Da bismo klanjali za nekim imamom u tim džamijama, moramo se uvjeriti da on ne čini nijedan od spomenutih šikrova i kufrova i da se svega toga odriče, dakle da nije na vjeri svojih “kolega”. Sve dotad, on nosi propis svoje zajednice, a loša li je to zajednica i loš li je taj propis.

Odgovorio: Ebu Ahmed.