PITANJE:
Es-selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu brate.
Imam želju da naučim arapski jezik, naučio sam dosta riječi الحمدلله, ali ne znam pravila i gramatiku.
Na YouTube-u skoro ne postoje muwehhid koje drži predavanja (kurs) arapskog.
Samo su oni zabludnici Mrkonjić i Hasanagić. Strah me je gledati njih zbog toga da mi ne postanu dragi, a oni šire širk i kufr.
Kako da naučim arapski jezik?
Allah te nagradio za trud, a i prethodne odgovore koje si mi poslao.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Onaj koji predaje strani jezik uglavnom teško ili vrlo rijetko toliko skrene sa teme da bi zabluđivali ljude. Međutim, kada su u pitanju pojedinci kakvi su spomenuti Mrkonjić i Hasanagić, ni to nije isključeno.
Kod Mrkonjića je ispoljeno lutanje od teme u svakoj mogućoj prilici, pa tako na časovima arapskog priča svoja iskustva sa studija, životne teme, šaljive priče, komentariše svakodnevne događaje, stvari za koje, sve i ako su zanimljive, ne bi smjelo biti mjesta u podučavanju jeziku.
To je rezultiralo time da znam osobu koja je pažljivo propratila i u svesci bilježila sva njegova predavanja kojima je obradio prvu knjigu i polovinu druge, a da ni nakon toga nije znala da u arapskom jeziku ima četrnaest ličnih zamjenica, a kamoli da izmijenja glagol kroz sve te lične zamjenice. Toliko o Mrkonjićevom načinu i pristupu podučavanju.
Što se tiče kursa koji je držao Hasanagić, niti sam ga gledao niti znam dokle je sa tim stigao, ali znajući o kakvoj osobi je riječ, nikome ne bih preporučio da to gleda jer nikada nije siguran da taj šarlatan neće “protnuti” nešto od svoje zablude širka i modernizma.

Najbolji način da učiš arapski jeste kad bi imao tu, na licu mjesta, nekoga da te podučava, u mesdžidu ili u svojoj ili tvojoj kući.

Ako to nije moguće, da nađeš nekoga ko bi te učio uživo putem interneta.

Ako ni to nije izvodljivo, preporucujem ti da učiš prateći program koji je držao izvjesni Asif Meherali.
Zanimljivo, predavač podučava arapskom na engleskom jeziku u Kanadi (Torontu), iako mu maternji jezik nije ni jezik kom podučava (koji predaje, tj. arapski) niti jezik na kome predaje (engleski).
Pa čak i pored toga što slušalac (po predavačevom naglasku i načinu izgovora nekih riječi) može lahko primjetiti da predavač nije ni Arapin ni Englez (Amerikanac, Kanađanin), njegova metodologija podučavanja to baca u sjenku i ovaj kurs čini izuzetno plodotvornim i uspješnim.

Napominjem da je ovaj kurs (video-snimci obrađivanja (zasad) prve dvije knjige tzv “medinskog” programa) preveden na naš jezik trudom naših sestara, trudom koji razumije i vrjednuje samo onaj ko zna koliko je vremena i napora za takvo nešto potrebno.

Sav materijal o kome govorim je dostupan na linku:
https://www.youtube.com/@ArapskijezikkursLQtoronto

Siguran sam da se marljivim učenjem, pomnim praćenjem, zapisivanjem, vježbanjem i obnavljanjem učenik može mnogo okoristiti od praćenja ovog programa, u udobnosti svog doma, kad i koliko njemu odgovara.

Neke stvari nam u životu u ovom modernom svijetu uistinu jesu otežane (oboriti pogled, sačuvati se slušanja zvukova muzike), ali su nam zaista neke stvari i olakšane (struja, svjetlo, internet, sve informacije na dodir prsta), pa ima li onih koji će to iskoristiti?

Odgovorio: Ebu Ahmed.