PITANJE:
Esselamu alejkum. Odgovorili ste mi na pitanje o statusu čovjeka koji zbog gripe prestane klanjati, rekli ste da je time izašao iz vjere. Jos ako moze savjet:
Sta da ucini supruga u takvoj situaciji?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

1) Ako se čovjek nakon prestanka klanjanja pokaje i povrati, ili se već pokajao i nastavio klanjati, supruga treba da nastavi živjeti sa njim, bez sumnje, osim ako ima drugih prigovora na njegovu vjeru ili ponašanje prema njoj, ali što se tiče tog njegovog grijeha (kufra), ako se on pokajao i vratio namazu, ona treba nastaviti živjeti sa njim. Ako Allah prašta onome ko se iskreno pokaje, kako da mu ljudi prigovaraju?

2) Ako se čovjek nije pokajao, tj. ako on misli da nije bio u kufru tim svojim neklanjanjem, ali se ipak odlučno vratio namazu, shvatajući u najmanju ruku svoju grešku (priznavao on da je to bio njegov kufr ili ne), ona bi opet trebala nastaviti živjeti sa njim, jer to nije njegov kufr. Naime, ima i znamenitih islamskih učenjaka koji su bili stava da je nevjernik samo onaj ko ostavi namaz iz odbijanja, poricanja, negiranja njegove obaveznosti, tj. nisu tekfirili onoga ko iz lijenosti ne klanja.
Nema sumnje da je to mišljenje neispravno, ali su oni imali neke tekstove koje su pogrešno protumačili, Allah im se smilovao, ali oni naravno nisu ostavljali namaz, ne dao Allah, već samo nisu bili dovoljno strogi prema onom ko ga ostavi iz lijenosti, zauzetosti i sl.
Dakle, sve i ako čovjek ne zna ili ne priznaje da je tim neklanjanjem bio kafir, ali se beskompromisno vrati namazu i pokazuje odlučnost da će ustrajno klanjati i da prethodni grijeh neće ponavljati (namaz ostavljati), supruga i tada treba saburati i ostati sa njim.

3) Ako se čovjek nije pokajao za napuštanje namaza, tj. nije počeo klanjati, supruga ga treba ostaviti. Ona treba traziti od kadije ili šejkha, od imama ili emira džema’ata da taj brak razvrgne, raskine. To važi čak i ako on priznaje da je počinio kufr ostavljanjem namaza, ali se ne vraća klanjanju namaza.

Odgovorio: Ebu Ahmed.