PITANJE:
Esselamu alejkum we rahmatullah akhi, Allah te pozivio i dao svako dobro amin. Akhi ako mozes odvojit malo vremena da odgovoris na pitanje, da li je dozvoljeno od strane muslimana pozivanje musrika nad kojima je uspostavljen argument na ono sto pripada muslimanima, kao sto je bajram, velima, iftar, akika…itd?
Samo da dodam da bi bolje shvatio sustinu pitanja, da ti isti rade skupa i vidzaju se svaki dan na poslu idu na kampovanje, ribolov itd. Pored toga ih opet pozivaju na spomenuto i to traje godinama.
Zar ovo nije vid druzenja i prijateljevanja sa musricima? Gdje je ovdje jedan od uslova ispravnosti sehadeta, odricanje, mrznja i neprijateljstvo prema musricima? Ovo je za mene neshvatljivo i nespojivo da mozes sjedit i iftarit sa musricima da se u isto vrijeme radujes i mrzis i to jos sa onima nad kojima je uspostavljen dokaz.
Zar nije razlika i veci stepen sirka i kufra izmedju onih nad kojima je uspostavljen dokaz i onih nad kojima nije? To su oji koji su odbili (mustekbirun) da obozavaju samo Allaha, da ucine kufr u taguta, vec su im taguti Bakir i Erdogan i slicni i dalje muslimani legitimni vladari, podrzavaju ih i glasaju za njih.
“Mi s vama nemamo ništa, a ni s onim što vi, umjesto Allaha obožavate, mi vas se odričemo, i neprijateljstvo i mržnja će se između nas stalno javljati sve dok ne budete u Allaha, Njega Jedinog, vjerovali!” (El-Mumtehine, 4). Na koga ukazuje ovaj ajet i mnogobrojni drugi ajeti povodom musrika i njihovg nevjerstva?
Nakon upozorenja na ta djela da je neispravno i da nije uredu to sto se radi, nazvan sam pogrdnim imenima izmedju ostalog da sam dzahil u dinu, jel ovo moje upozorenje i savjet odvracanje od zla upucivanje na khayr – da je to dzehl? Jos su mi rekli da pitam svog shejha o tome.
Da li je ovo sto oni rade haram, grijeh, pokudzeno ili halal, dozvoljeno, pohvaljeno ili spada u dobra djela?
Jos te molim da moje pitanje postavis, objavis kao i ostala koja objavljujes.
DzazakAllahu khajren akhi.

Odgovor ?