PITANJE:
Es-Selamu alejkum. Ovo za “tagut musliman”, da li bi sa jezicke strane na arapskom bilo ispravno i moguce reci za covjeka koji predje granicu, npr. kako kazes, u srdzbi, da je tagut (na arapskom)? Tj. da je tagut (neko ko je pretjerao u srdzbi) a da je musliman? Ne opravdavam ja Ljakica, samo me interesuje.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Da, jezički bi to bilo moguće, kao što je moguće JEZIČKI da i šerik bude musliman!, ali samo jezički, jer “šerik” je saučesnik, sudrug, ortak (u poslu, biznisu,…), pa itekako da ortak u poslu bude musliman.
Međutim, to nije opravdanje da se ovako manipuliše, pa da neko kaže da šerik može biti musliman, a da se time cilja na šerika tj. taguta (Allahovog šerika, ortaka, partnera, suparnika).

Dakle, problem je što onaj ko kaže da tagut može biti musliman time ni trena ne pomišlja niti insinuira niti jasno kaže da JEZIČKI neko može biti tagut (jer je pretjerao, prešao granicu), a ostati musliman. Jer da je na to mislio, pa tome mu se niko ne bi mogao suprotstaviti, jer svako od nas ponekad “pretjera” u nečemu (viče na djecu?) a svakako da ostane musliman, jer se tim pretjerivanjem naravno ne izlazi iz vjere.
Ne, već je takav jasan u govoru, on želi da opravda zakonodavce za koje inače poziva da se glasa i na mnogim svojim dersovima pokušava “dokazati” da to glasanje nema veze sa kufrom i širkom, kao što tvrdi da je tekfir glasača, parlamentaraca, sudija, mutehakima (parničara) pretjerivanje i ludost, i samo u tom kontekstu dolazi ta njegova budalaština. Objašnjavajući šta je i ko je tagut koga se treba odreći, koga treba protekfiriti, on govori da tagut (koji pređe granicu uzimajući Allahu neko Njegovo pravo, npr. zakonodavstva) nije nevjernik!
Allah mu bolju pamet dao i uputio ga. Amin.

Odgovorio: Ebu Ahmed.