PITANJE:
Esselamu alejkum, zanima me jedno a to je: Ukoliko osoba ne smatra ovaj sud validnim tj zna da ce izaci iz islama ako se sudi drugim zakonom mimo Allahovog, ukoliko se nanese muslimanu steta, krađa imovine, silovanje i sl. Sta u tom trenutku insan treba da radi i kako da postupi? Mi nemamo šerijat a ni sud pa kako ako se insan nađe u toj situaciji da postupi? I ako ode da prijavi to, da li izlazi iz islama?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullah.

Da, osoba će izaći iz islama ako pokrene parnicu pred tagutskim sudom, pa makar i ne smatrala taj sud validnim, jer bi tada djelom ispoljila prihvatanje tog suda i tražila njihovu odluku i presudu.

Međutim, neće izaći iz islama ako policiji prijavi prijetnje, nečiju nepravdu i sl.

Razlika između te dvije stvari je jasna:

1) Tehakum (pokretanje parnice, tužba) pred tagutom izvodi iz islama i poznati su šeri’atski tekstovi koji jasno naglašavaju da onaj ko želi sud taguta time vjeruje u njega, čini ‘ibadet njemu i laže da vjeruje u Objavu.
Allah Uzvišeni je objavio:
أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ يَزْعُمُونَ أَنَّهُمْ آمَنُوا بِمَا أُنزِلَ إِلَيْكَ وَمَا أُنزِلَ مِن قَبْلِكَ يُرِيدُونَ أَن يَتَحَاكَمُوا إِلَى الطَّاغُوتِ وَقَدْ أُمِرُوا أَن يَكْفُرُوا بِهِ وَيُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُضِلَّهُمْ ضَلَالًا بَعِيدًا
“Jesi li vidio (o Muhammede) one koji tvrde (lažu) da vjeruju u ono što je objavljeno tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, žele da se parniče (da im se sudi) pred tagutom, a naređeno im je da u njega ne vjeruju? A šejtan želi da ih u daleku zabludu zavede.” (sura en-Nisa’, 60. ajet)

2) Sa druge strane, istinsar (traženje pomoći) od nevjernika nije stvar koja (sama po sebi) izvodi iz vjere, jer musliman time ne traži nikakav sud ni presudu taguta, već samo traži od policije da ga zaštiti ili da mu, silom koju ima, vrati ono što mu je neko oteo.

Recimo da muslimanu neko ukrade auto i on zna ko mu ga je uzeo ili oteo, pa to prijavi policiji želeći samo jedno: povratak automobila. Ili mu neko maltretira dijete na povratku iz škole kući, pa on policiji prijavi nasilnika da bi ga policija umirila i odvratila od daljeg nasilja nad njegovim djetetom.
Ni u jednom sličnom slučaju musliman ne traži nikakvu presudu niti pokreće parnicu.
Ako se i desi da policija nekom svojom praksom pokrene parnicu protiv otmičara auta, musliman nema ništa sa tim jer on to nije učinio, on nije parničar ni tužilac.
Ako ga neko i pozove na sud, on ili neće otići ili će otići tamo i reći im da on nema ništa sa tim, da on tog kriminalca nije tužio sudu, te da ga  što se njega tiče mogu pustiti, jer je on samo tražio povratak auta (ili bezbjednost svog djeteta).

A što tiče se potpitanja “kako onda postupiti da povratimo svoje pravo, ako već nasilnika ne smijemo tužiti”, predlažem da pročitaš odgovor na sljedećem linku:
https://kelimetul-haqq.org/pitanje-kako-od-sebe-odbiti-zulum-nasilnika-u-darul-kufru/

Odgovorio: Ebu Ahmed.