Esselamu aleikum.
Pitanje je vezano za sudski postupak i kamatu. Svjesna sam zabrane kamate i da za muslimane ne postoji nikakav drugi sud mimo Allahovog suda i zbog toga i trazim nacin da izbjegnem sud i kamatu.
Naime, presudom zbog propuštanja (nisam se pojavljivala na sudu) donesena je presuda da moram isplatiti dug Telekom operateru i zatezne kamate.
O presudi nisam bila obavjestena jer je posta isla na staru adresu stanovanja.
Odem u poslovnicu kad tamo imam sta i vidjeti presuda,glavni dug i iznos kamata je bio ogroman presao visinu iznosa glavnog duga. S obzirom da nisam bila u mogucnosti platiti nista niti praviti bilo kakvu nagodbu a pored toga sto mi je jasno da kamate necu i ne zelim platiti i da placanjem glavnog duga u sustini nisam rijesila nista jer ce me kasnije svejedno idalje goniti za kamate.
Međutim dug stoji i platiti se mora oni imaju svoje mehanizme naplate tog duga, salju izvrsitelje i advokata na adresu na prepad ulaze u stan i popisuju stvari za pljenidbu, opterete bankovni račun,opterete platu i banka skida sa racuna određeni iznos za naplatu duga po rijesenju suda , ili bilo kakva sredstva koja budu na racunu.
Ja nemam sredstva na racunu da bi se oni odatle mogli namiriti. Ovako bih ja morala praviti nagodbu mimo suda da to otplatim,sto se u neku ruku moze smatrat da nije prisila jer sama pristajem i predlazem nagodbu operatera ali to radin iskljucivo jer sam primorana i prisiljena a ne svojom slobodnom voljom.
Da bih izbjegla sud, moguce maltretiranje, vrsitelje, pljenidbu ili, ne dao Allah dragi, nekih gorih komplikacija.
Sad nastupa problem zvani KAMATA koji ja ne zelim da platim a oni me prisiljavaju na to a naci ce mehanizme da ga naplate tako da ukoliko samo platim dug nazalost i sudske troskove jer je to vec pokrenuto na sudu i dalje traje i sto vise odugovlacim veci su troskovi. Zato ja idem na opciju nagodbe mimo suda i platim Telekomu tako ce oni obustaviti postupak.
Da li se to smatra prisila i da li cu izazvati Allahovu srdzbu i proklestvo jer sam onaj koji plaća kamatu ? Bojim se da neizazovem Allahovu srdzbu i zaista mi je ovo iskusenje i teret.
Da li se uopšte u ovom slučaju može podvest pod prisilu ako pristanem da platim.Ako ne pristanem jasni su mehanizmi sistema u tom slucaju sudski ovrsitelji,dolazak na prepad u stan ,preturanje stana,ovrha sa racuna (iako tu ne mogu nista ovrsiti) ,mozda cak i kazna zbog “nepostivanja” sudske odluke i sl.ne znam.Sto ja kao sestra bez mahrema nisam sigurna koliko bi se smjela dovesti u tu situaciju.
Molim vas za savjet i propis da li se ovo moze podvesti pod prisilu ? I koji biste mi savjet dali?
Halalite sto sam mozda previše detaljisala ili bila preopširna.
Hvala na strpljenju da pročitate ovaj email i bila bi jako zahvalna ukoliko biste mi dali odgovor.

ODGOVOR:
We ’alejkumus-Selam we rahmetullah.
Nakon svega što si napisala, da bismo došli do odgovora na tvoje pitanje, naglašavam:

 1. U situaciji u kojoj si, ti imaš problem (kako si i sama više puta spomenula) sa suđenjem (tehakumom) i kamatom.
  Jasno je da je prvo (tehakum) veliki širk i djelo koje izvodi iz vjere, a da je drugo (kamata) haram i veliki grijeh.
 2. Ti nisi u stanju prisile da bi ti bila opravdana prilikom činjenja velikog širka. Međutim, ni odaziv na sud u stanju koje opisuješ, a još manje plaćanje kamate u stanju u kome si, nijedno od toga dvoga nije veliki širk.
  Znači, ti nisi do te mjere “satjerana uza zid“ i prisiljena da bi smjela učiniti veliki širk a biti opravdana, ali je to samo svojevoljno pokretanje parnice.
  Dakle, jedino je pokretanje parnice veliki širk, a što ti nije dozvoljeno jer ipak nisi prisiljena.
 3. Iako nisi prisiljena (osoba u stanju ikraha) pa ne bi bila opravdana ako bi učinila djelo velikog širka/kufra, ti ipak itekako jesi PRINUĐENA (u stanju si darure, tj. nužde ili prinude), kao neko kome je naštećeno/zaprijećeno jednoj od darurijata (imetak, čast i sl.), a još kao nezaštićena ženska osoba u ovom nepravednom društvu.
  Stanje darure u kome bez sumnje jesi dozvoljava nešto od zabranjenih stvari, prema šeri’atskom pravilu الضرورات تبيح المحظورات (nužda dozvoljava zabranjeno, tj. ono što je inače i u osnovi zabranjeno). U tom stanju bi ti bila opravdana i ako bi se odazvala na sudski poziv, kao optužena/okrivljena, a još više opravdana u plaćanju cijelog iznosa duga a i kamate uz njega.
  Dakle, odaziv na sudski poziv (ročište, suđenje) samo po sebi nije djelo velikog širka ni priznavanja suda i njegovih zakona i presuda, niti željenje njegove odluke i presude. Ne, već je djelo velikog širka željenje presude tagutskog suda, a što se uglavnom manifestuje (ispolji) pokretanjem parnice pred njim (tužbom ili žalbom). Naravno, i samo željenje presude tog suda, slaganje sa njom, poštovanje nje jeste djelo velikog širka, ali je to u srcima i nikoga ne tekfirimo sve dok se to ne ispolji na jeziku (riječima priznavanja toga) ili djelu (pokretanja tehakuma).
  Međutim, sam odaziv na poziv suda, odaziv i odlazak na suđenje kao neko ko je optužen/okrivljen ili kao svjedok, nije samo po sebi djelo poštovanja i priznavanja tog suda niti željenja njegove presude i prihvatanja nje, već je to stanje onoga ko je prinuđen da se odazove, posebno kad ima jaku osnovu da vjeruje da će, u slučaju da se ne odazove, policija doći po njega da ga tamo silom odvede, pritom primjenjujući silu i ponižavajući njega, zastrašujući njegovu porodicu i komšije, prikazujući njega kao teroristu i udaljujući ljude od prihvatanja Allahove vjere. Otići tamo samo da bi se branio, NIKAKO SE NE KORISTEĆI ADVOKATOM KOJI ĆE MUSLIMANA BRANITI ČLANOVIMA I STAVKAMA TAGUTSKOG ZAKONA, već se braniti tako što će samim činjenicama dokazati svoj alibi i svoju nedužnost, nije djelo velikog širka.
 4. Plaćanje kamate u stanju o kom govorimo je još i jasnije dozvoljeno.
  Naime, kad je kamata u pitanju, kufr i širk je samo negiranje njene zabrane (tj. njeno dozvoljavanje). Sve ostalo je ispod kufra i širka. Iako je poslovanje sa kamatom, njeno davanje ili uzimanje, jedan od najvećih harama i velikih grijeha, sve dok čovjek vjeruje da je kamata zabranjena a on griješan u poslovanju sa njom, on je ipak musliman veliki griješnik. To se odnosi na onoga koji samovoljno, dobrovoljno daje kamatu ili je uzima (naravno, to je i onaj koji je plaća nevoljno ali je sam svjesno upao u kamatni kredit).
  Međutim, onaj koji nije svjesno pozajmio novac da bi tu sumu vratio uvećanu kamatom, već je nešto kupio na rate bez planirane kamate, ali se nešto kasnije iskompliciralo pa nije bio u stanju da plaća te rate i sl., on se ne svrstava u onoga ko posluje sa kamatom kao onaj koji je svjesno uzeo pozajmicu (kredit) od, recimo, 10.000 da bi vratio 12.000.
  Uglavnom, kad se dug uvećao i kad potražitelj prijeti naplatom i upadima, prepadima i konfiskacijom stvari, a još kad je u pitanju nezaštićena muslimanka, nema sumnje da je njoj ne samo dozvoljeno, već i naređeno platiti dug koji ima da bi prekinula to “kolo“ koje vodi samo još većem opterećivanju zaduživanjem (porastom kamate na trenutnu cijenu duga) i svemu od uvreda, prijetnji i poniženja što može uslijediti ako se tome što prije ne stane na put.
  Savremeni fekihi su pitani o stanju čovjeka koji je samovoljno, promišljeno uzeo kamatni kredit prije nego što se okrenuo islamu. Dakle, uzeo je, recimo, 50.000 da bi to vratio u 60 rata po 1.000 i time vratio 50.000 i dao kamate 10.000. Međutim, prihvatio je islam polovinom roka za tu isplatu, pa je pitao šta da radi. Odgovoreno mu je da je dužan da plati sav novac koji je preuzeo da plati. Dakle, iako je osnova te transakcije kamata, dužan je da isplati sve što je svojevoljno preuzeo na sebe kao obavezu, nadajući se da će mu Allah to oprostiti samim prihvatanjem islama i sadašnjim svjedočenjem da je to haram i da je on griješan.
  Slično tome, u tvome stanju, ti sada plaćaš ono što nisi htjela plaćati, niti si htjela sa kamatom poslovati, ali ti je tvojim nemarom i neispunjavanjem obaveza “promaklo“, gulikože jedva dočekale priliku da te opterete, ali si u stanju iz koga nema nazad osim odaziva na sudski poziv ili plaćanja cijelog duga sa uračunatom kamatom.
 5. Iako sam rekao da odaziv na suđenje nije kufr/širk sam po sebi (osim uz srčano poštovane i priznavanje taguta i njegove presude, ili naklanjanjem njima ili nazivanjem njih uvaženim i sl.), ipak to može biti veliko iskušenje po čovjekov iman i svakom savjetujem da to izbjegne koliko god može.
 6. Ako se, pak, odlučiš da prosto platiš sav dug ili sa njima potpišeš neki ugovor o isplati tog duga u ratama, ne obaziri se na to što je dio sume koju duguješ uračunata kamata, već gledaj da se što prije otarasiš tog duga i time staneš na put svim neprijatnostima do kojih će doći ako to ne uradiš.
  Istovremeno, Allahu se pokaj za svoj nemar u postupanju koje je dovelo do uračunavanja te kamate. On je Onaj Koji prima pokajanje i Koji mnogo prašta.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.