PITANJE:
Es-Selamu ‘alejkum we rahmetullahi we berekatuhu, akhi.
Da li je ženi dozvoljeno da pred svojim mužem stavi periku?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh.

Iza svake Allahove zabrane stoji mudrost. Allah nije ništa zabranio a da u tome nije šteta po Njegove robove.

Zato učenjaci tragaju za otkrivanjem mudrosti i razloga zabrana, ne samo zbog samih tih zabrana, nego i da bi qijasom (analogijom) došli do propisa (zabrane) onih stvari za koje nema jasnog hukma (propisa), a koje imaju isti illeh (povod).
Pa tek spoznajom da je razlog zabrane alkohola to što on opija i “oduzima” razum, tek tada analogijom dolazimo do propisa (zabrane) svih droga i sličnih opijata.
Dakle, ako se ustanovi da je alkohol zabranjen jer opija i jer stvara zavisnost i jer se time rasipa imetak, svaka stvar koja ima sličan opis nosiće isti propis (biće zabranjena kao što je i alkohol).
Međutim, ako bi neko alkoholno piće, koje u usnovi jeste haram, “izlapilo“ (na primjer) i prestalo da opija ili da njegovo pijenje izaziva zavisnost, tada bi prestalo postojati illeh (razloga za zabranu), pa bi i hukm (propis) prestao biti propis zabranjenosti, te bi postalo dozvoljeno to piti.

U tom kontekstu i na sličan nacin, razlog zabrane nošenja perike je prevara (obmana) kojom se žena u tom slučaju služi pa sebe predstavi ljepšom nego što to uistinu jeste. Allah najbolje zna, ali izgleda da nema drugog razloga zabrane nošenja perike, vještačkih trepavica i svega sličnog, osim razloga varanja (prevare, obmane), pa ako ne budućeg supruga (predstavljajući se ljepšom), onda sestara muslimanki kod kojih će izazvati ljubomoru i zavist.

Ali, pošto u uljepšavanju žene svome mužu nema nikakve obmane (koji je već dobro poznaje i zna sve njene fizičke kvalitete i nedostatke), inša’Allah da u ženinom uljepšavanju svome mužu nema povoda za zabranu tih stvari.

Nećemo reći da su u tu svrhu (da bi se žena uljepšala i svidjela mužu) dozvoljene estetske (hirurške) intervencije (jer je to već vrsta zabranjenog trajnog mijenjanja Allahovog stvaranja), ali inša’Allah da nema nikakve smetnje da žena PRED SVOJIM MUŽEM povremeno (posebno u trenucima intime) stavi i nosi periku, vještačke trepavice i sve tome slično.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.