PITANJE:
Es selamu alejkum!
Imam jedno pitanje uvezi namaza, hvala unaprijed ako odgovorite!
Trudna sam 4 mj. al sam u trudnoči dobila mnogo tešku mučninu što doktori zovu hiperemeza. Bila sam u mjesec dana hospitalizirana u bolnici četiri put povračem na dan, ostajem bez hrane, tekućine i moći.
Moje pitanje je u vezi namaza: Da li imam pravo klanjati sjedeći?
Ja osjećam da ne mogu klanjati stojeći jer mi zbog nemoći drhte mi noge i osjećam slabost. Muči me ovo pitanje jer ne bih voljela da mi je neispravan namaz.
Hvala unaprijed, Allah vam dao svako dobro. Amin.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

PRVO:
Islam je došao da ljudima olakša, a ne da im oteža.
Uzvišeni Allah je objavio:
يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ
(sura el-Bekare, 185. ajet)
رِيدُ اللَّهُ أَن يُخَفِّفَ عَنكُمْ ۚ وَخُلِقَ الْإِنسَانُ ضَعِيفًا
“Allah želi da vam olakša, a čovjek je stvoren slab.” (sura en-Nisa’, 28. ajet)
Također, postoji poznato šeri’atsko pravilo da “Nužda dozvoljava zabranjene stvari”.
Dakle, nema sumnje da je osobi koja ne može klanjati stojeći dozvoljeno da klanja sjedeći, a da je osobi koja ne može klanjati sjedeći dozvoljeno da klanja ležeći.
Ovo se odnosi na naređene (fard, wadžib) namaze, a na sunnetima je dozvoljeno sjedeti čak i zdravoj osobi, s tim što je njoj nagrada upola manja nego onoj koja stoji. Naravno, Allah je pravedan, pa je umanjenje nagrade zbog sjedenja samo za zdravu osobu (jer ona može stajati i zaraditi cijelu nagradu), a nagrada se nimalo ne umanjuje onoj osobi koja sjedi jer zaista ne može stajati. Ona ima nagradu kao da stoji u namazu, jer je nuždom opravdana za sjedenje.

DRUGO:
Međutim, zbog velike važnosti namaza i njegovog čestog obavljanja, da osoba ne bi tražila olakšicu u stanju koje možda i nije toliko ozbiljno, mora imati na umu Allahove riječi:
فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ
“Bojte se Allaha koliko god možete” (sura et-Tegabun, 16. ajet)
Dakle, osoba se neće odlučivati na olakšicu sve dok zaista ne bude onemogućena da čini ono propisano.
Tako će, dok god može klanjati stojeći, tako klanjati, a posegnuti za olakšicom samo kada zaista ne može klanjati stojeći.
A ako već i mora sjedeći, ona će se truditi da stoji barem dio namaza u skladu sa poznatim šeri’atskim pravilom “Ono što ne možemo izvršiti u potpunosti, nećemo ni napustiti u potpunosti”.
Znači, ako osoba ne može stajati sva četiri rek’ata namaza a može stajati dva, ona će sabah-namaz koji ima samo dva rek’ata klanajti stojeći.
Ili, ako može stajati na jednom rek’atu onda će prvi rek’at svakog namaza klanjati stojeći, a preostale rek’ate će klanjati sjedeći.
Također, one rek’ate koje bude klanjala sjedeći, osoba ne bi trebala klanjati sjedeći na stolici već prije sjedeći u položaju tešehuda (položaj pred predavanje selama), jer sjedeći na stolici ne može propisno obaviti sedždu na tlu, a sjedeći u položaju tešehuda može. Dakle, ako već ima pravo da sjedi jer ne može stojati, nema prava bez razloga činiti sedždu “u vazduhu” ili na svoja koljena (u svoje krilo), ako već može da sjedi na patosu i da čini sedždu propisno, na tlu. Trebalo bi da osoba koja je u 4. mjesecu trudnoće i koja još nema problem sa velikim stomakom još uvijek može da sjedi na patosu i obavlja sedždu na tlu, a osoba u poodmakloj trudnoći možda to ne mogne, pa ona može (tek tada i samo zato) sjedeti na stolici i obavljati sedždu u svoje krilo.

Dakle, islam olakšava ali se rob moja bojati Allaha i truditi da svaki ‘ibadet (a posebno namaz) obavlja što ispravnije i da ne koristi olakšice na koje možda nema pravo.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.