Nalazimo se u mjesecu muharremu a to je prvi mjesec u hidžretskom kalendaru i jedan je od četiri sveta mjeseca.

 Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže:

 إِنَّ عِدَّةَ ٱلشُّهُورِ عِندَ ٱللَّهِ ٱثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِى كِتَٰبِ ٱللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلْأَرْضَ مِنْهَآ أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ۚ ذَٰلِكَ ٱلدِّينُ ٱلْقَيِّمُ ۚ فَلَا تَظْلِمُوا۟ فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ

“Broj mjeseci kod Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite!…” (Et-Tewbe 36. ajet)

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, je, nakon ramazana, mjesec muharrem preporučio najboljim za post. Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu ‘anhu, od Vjerovjesnika, sallallahu ‘alejhi we sellem, da je rekao: “Najbolji post poslije ramazana je u Allahovom mjesecu muharremu, a najbolji namaz poslije obaveznog je noćni namaz.“ (hadith bilježe Muslim, et-Tirmidhi, Ebu Dawud i en-Nesa’i)

Prenosi se od Alije, radijallahu ‘anhu, da ga je neki čovjek pitao: “Koji mi mjesec naređuješ da postim poslije ramazana?“, pa mu je on odgovorio: “Čuo sam jednog čovjeka da pita Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, za to dok sam je sjedio kod njega, rekavši mu: “Koji mi mjesec naređuješ da postim poslije ramazana?“ Odgovorio je: “Ako budeš postio poslije ramazana, posti muharrem, jer je to Allahov mjesec; u njemu je dan u kojem je opraštao nekim ljudima i u kojem oprašta drugima.“ (hadith bilježi et-Tirmidhi i ocjenio ga je kao hasen)

Pored važnosti i vrijednosti posta u mjesecu muharremu, posebno se izdvaja i ima značaj post 10. muharrema to jest post dana Ašure.

Prenosi se od Ibnu ‘Abbasa, radijallahu ‘anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, zatekao medinske Židove kako poste ovaj dan. Upitao ih je: “Šta je ovo?” Rekoše: “Ovo je poseban dan, u njemu je Allah spasio Benu Isra’il od njihovog neprijatelja, te ga je Musa zbog toga postio.“ On im reče: “Ja sam preči Musau od vas!”, pa je postio taj dan i naredio je drugima da ga poste. (hadith bilježi el-Buhari)

Prenosi se od Mu’awije, radijallahu ‘anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, rekao: “Ovo je Dan Ašure. Allah vam nije strogo propisao njegov post, a ja ga postim, pa ko hoće neka ga posti, a ko neće neka ga ne posti.” (hadith bilježi el-Buhari)

Kazao je Ibn Abbas, radijallahu ‘anhu: ”Kada je Allahov Poslanik počeo postiti dan Ašure i drugima naredio da ga poste, rečeno mu je: ‘Allahov Poslaniče, to je dan koji veličaju Židovi i kršćani’, pa je rekao: ‘Ako budem živio do sljedeće godine, sigurno ću postiti i deveti dan’.“ (hadith bilježi Muslim) U drugom riwajetu stoji: ”Ali nije dočekao sljedeću godinu.”

Prenosi se od Ebu Katade, radijallahu ‘anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, rekao: “….Za post dana Ašure, nadam se u Allaha da će oprostiti grijehe prethodne godine.”  (hadith bilježi Muslim)