PITANJE:
Esselamu alejkum. Dzihad je ibadet, pa ko ga uputi nekom pored Allaha pocinio je sirk. Pa stoga je li ispravno reci da je borba tkz. mudzahedina u Bosni bila sirk, jer je stvarnost njihovog postupka bila borba da rijec taguta bude ona po kojoj se vlada, bez obzira na njihov nijet?

ODGOVOR:
Što se tiče tzv. “džihada” u Bosni, tužno je to što je osnova da svi ti ljudi nisu imali kufr u taguta kad su mogli boraviti u vojsci koju postrojava tagut, predsjednik demokratske države.
Dakle, nema sumnje da onaj ko se bori da se odbrani vlast nekog taguta ili da nekom tagutu pripadne vlast nakon te borbe, nema sumnje da je takav kafir, i to jasnim ajetom Uzvišenog Allaha:
الَّذِينَ آمَنُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ ۖ وَالَّذِينَ كَفَرُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ الطَّاغُوتِ
“Oni koji vjeruju bore se na Allahovom putu, a oni koji ne vjeruju bore se na putu taguta.” (sura en-Nisa’, 76. ajet)

Ali ne bih ja tako olahko svakome ko je u Bosni uzeo pušku ili u nju došao iz vjerskih pobuda i umišljao da je mudžahid, (ne bih ja svakom od njih) pripisao da se on borio sa namjerom da riječ taguta bude gornja i da zavlada tagut i demokratija, ne.

Međutim, sve i ako je bilo onih koji su tu borbu počeli voditi sa islamskim ciljevima i sa željom za šeri’atom i islamskom državom, oni su pokazali i ispoljili svoje nepoznavanje tewhida i svoj širk onog dana (a toga je bilo bar dvaput) kada ih je postrojavao predsjednik demokratske bosanske države, predsjednik demokratske SDA, a oni pred njim stajali u stavu mirno kao pred svojim vrhovnim komandantom, salutirali mu i veličali ga.

A napominjem da je i mimo ta dva postrojavanja radi dočeka predsjednika države bilo i jasnih stvari koje su ukazivale na prihvatanje državnih struktura od strane te vojne jedinice (Odreda “El-Mudžahid”), a od čega je i sama pripadnost tog odreda glavnici bosanske vojske (Armije BiH, jer je Odred bio sastavni dio njenog Trećeg korpusa), pripadnost vojsci koja je otvoreno zagovarala demokratiju i imala multietnički i multireligijski karakter.

Dakle, ko god je znao za karakter borbe Armije BiH i znao za pripadnost i potčinjenost odreda “El-Mudžahid” toj prodemokratskoj Armiji, a i pored toga se borio u njoj, time je počinio kufra i nije musliman. I svakako da ga u tome ne opravdava njegov nijjet.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.