PITANJE:
Esselamu alejkum. Imam jedno pitanje:
Smem li da se rukujem sa sestrama od tetke?
Procitao sam da im ja nisam mahrem, sto znaci da se prema njima odnosim kao prema svakoj drugoj devojci kojoj nisam mahrem?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.
Ono što si pročitao je ispravno.
Muslimanu je zabranjeno da se sa kćerima amidža, daidža i tetaka rukuje, dodiruje, osamljuje, kao i sa svim drugim ženama strankinjama.

To je jasni propis Allaha Mudrog, a ljudi su sami krivi što su to izopačili pa djeca rastu igrajući se sa svojim sestrama od amidža, daidže ili tetke kao da su im rođene sestre, pa se onda ne mogu čudu načuditi kad čuju da je haram da se sa njima osamljuju i druže.
Inače, sestru od amidže, daidže i tetke je dozvoljeno oženiti.

O tom propisu sam detaljno govorio na jednom od predavanja iz serijala o siri: https://www.youtube.com/watch?v=Bsye0RZ5Rpo
Iskreno, ne znam da na netu postoji tako detaljno obrađena ta tema na jednom mjestu, bilo to u pisanom obliku ili u formi predavanja.
Tu sam objasnio mudrosti i dokaze toga i sa aspekta nauke (genealogije), i tradicije, i prakse nevjernika tokom historije, i vjere (Kur’ana i Biblije), te prakse muslimana kroz generacije, da bi se slušaocu uklonila svaka šubha, a i da musliman zna drugima objasniti opravdanost tog (mnogima čudnog) propisa.

Naravno, iako je to dozvoljeno (ženidba sestrom od amidže, daidže i tetke), nekad je možda bolje ne učiniti to ako je u tome velika šteta po da’wu, a ima toliko žena koje čovjeku nisu ni u kakvom srodstvu.

Također, ima učenjaka koji su rekli da je ovakav brak mekruh, a za dokaz uzimaju samo zdravorazumski dokaz, a to je činjenica da će u slučaju problema u tom braku ili njegovog razvoda neminovno doći do nesloge među porodicama kojima je naređeno da održavaju rodbinske veze. Dakle, želi se reći da, iako je uopćeno sklapanje takvog braka dozvoljeno, velika je verovatnoća da će bračni problemi da unesu nered u odnose porodica pa će se prekinuti rodbinske veze (čovjek oženi sestru od amidže, ali razvodeći se sa njom dođe u sukob sa njenim ocem, a svojim amidžom pa prekine tu rodbinsku vezu).

Međutim, mora se znati I biti uvjeren da je to dozvoljeno, da je to Allahov propis i nikako se mudrosti Allahovog propisa ne suprotstavljati svojim plitkim razumom (poricati da je to Allah dozvolio).

Odgovorio: Ebu Ahmed.