PITANJE:
Esselamu alejkum, kakav je propis serijjatski za muslimana koji na trenutak nepromisljeno ucini djelo kufra a zatim se odma pokaje, i prouci sehadet, da li ta osoba mora da se okupa?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

PRVO:
Ako je djelo kufra/širka učinio nepromišljeno, on time nije ni izašao iz vjere.

Pod nepromišljenim mislim na:

1) riječ ili djelo čiju suštinu čovjek ne poznaje:

  • izgovori uvredu Allaha na sebi nepoznatom jeziku, ponavljajući za nekim ili čitajući napisano a ne shvatajući značenje, ili
  • šutne knjigu a nije znao da je to Kur’an,
  • ili se poruga nekoj rečenici ili je porekne, ne znajući da je to ajet ili hadith i sl.

2) riječ koju je čovjek izgovorio pogrešno se izrazivši (lapsus) ili djelo koje je čovjek učinio u stanju neuračunljivosti, pijanstva, mjesečarenja, hipnoze, ogromne srdžbe koja mu je pomutila um i sl.

Ako to čovjek učini u tim stanjima i situacijama, on je opravdan i nije izašao iz vjere, makar ga neko od ljudi i ne opravdao i protekfirio ga pogrešno procijenivši njegovo stanje.

DRUGO:
Ako je čovjek izgovorio riječi ili učinio djelo kufra/širka a bio je svjestan šta govori/radi i nije bio prisiljen, time je napustio vjeru i potrebno je da uvidi grešku i iskreno se pokaje i tako iznova uđe u vjeru.

NAPOMENA:
Oko poništavanja djela murteddu (otpadniku od vjere) postoji konsenzus islamskih učenjaka jer je Allah objavio:
وَقَدِمْنَا إِلَىٰ مَا عَمِلُوا مِنْ عَمَلٍ فَجَعَلْنَاهُ هَبَاءً مَّنثُورًا
“I Mi ćemo prići onome što su od djela radili pa ćemo to u prah i pepeo pretvoriti.” (sura el-Furkan, 23. ajet)
Međutim, kako ovaj ajet i ostali dokazi na tu temu (poništavanja djela murteddu) govore o poništavanju djela na akhiretu, učenjaci su se razišli na dva mišljenja:
a) stav da se murteddu djela poništavaju onoga trena kad učini djelo kufra/širka, tj. svojim pokajanjem i povratkom u islam on počinje sve iznova,
b) stav da se murteddu djela poništavaju tek nakon smrti, tj. ako se nakon izlaska iz vjere on pokaje i vrati u islam, on sa djelima nastavlja tamo gdje je stao i djela mu nisu poništena.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.