PITANJE:
Selam alejkum. Da li je dozvoljeno jesti u indijskom ili kineskom restoranu hrana koja je dozvoljena (ribe, kozice, lignje, itd) i dali je dozvoljeno jesti iz posuda koje se nalaze u njihovim restoranima jer su mnogobošci a znamo da su nam njihove žene zabranjene dali se to odnosi na hranu?
Allah subhanahu ve te ala vas nagradio na oba svijeta.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullah.

Sve od hrane što je zabranjeno jesti je jasno spomenuto u Kur’anu i sunnetu.
A zabranjena hrana je od dvije vrste:

1) Ono što je inače zabranjeno jesti, samo po sebi, bez obzira ko to posjedovao ili zaklao, a od toga je krv, strv, svinjsko meso, meso životinja koje love očnjacima i kandžama (životinja predatora i ptica grabljivica) itd.

2) Meso životinje koju je inače dozvoljeno jesti (meso goveda, bravčadi, deva, ptica,…) ali ju je zaklao nevjernik.

Sve mimo ovoga je dozvoljeno, pa je tako dozvoljeno jesti u restoranu ili domu Indijaca i Kineza, Rusa i Italijana, sve dok ne jedemo nešto od spomenutog.
Naravno, to i dalje ne znači da je dozvoljeno sjedeti ondje gdje se miješaju muškarci i žene, gdje se služi alhohol i sluša muzika. Govorim o jedenju takve hrane, a ako ima spomenutih zabranjenih stvari (miješanja, alkohola ili muzike), jedino naručiti dostavu.
Također, spomenuo si uglavnom ribe i morske plodove koje je dozvoljeno jesti. Iako su umrle bez šeri’atskog klanja, one nemaju status ni propis strvine, već su tekstom haditha halal.

Što se tiče jedenja iz njihovih posuda, to je dozvoljeno nakon što se one operu i u njima se služi dozvoljena hrana.

Što se tiče tvog pitanja da li je nama njihova hrana haram pošto su nam njihove žene haram, to nije dobra analogija.
Ispravna veza u tome (propis halal mesa i ženidbe ženama) je sljedeća:

A) Što se tiče ehlul-kitabija (Židova i kršćana), dozvoljeno nam je jesti meso životinja koje oni zakolju i ženiti se njihovim kćerima.

B) Što se tiče nevjernika mimo ehlul-kitabija (murtedda, hindusa, budista, zoroastroanaca, sekularista, ateista,…), haram nam je jesti meso životinja koje oni zakolju i ženiti se njihovim kćerima.

Ali kad su u pitanju riba, morski plodovi, voće i povrće i ostala hrana koja nema veze sa mesom i klanjem, nju nam je dozvoljeno jesti u kućama i restoranima nevjernika svake vrste.
Sve dok osnovano ne sumnjamo da će nam nešto podmetnuti, osnova je da se to može jesti svugdje.
Kakav je problem kupiti lubenicu od hindusa, popiti sok koji je iscijedio budist ili pojesti ribu koju je ulovio i pripremio ateist?

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.