PITANJE:
Es-selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu dragi brate,
Ostavio sam namaze u džematu mušrika. Džumu sam klanjao sa jednim bratom jer niko drugi neće klanjati sa nama jer misle da nije ispravno osim u džamiji.
Samo me zanima je li takva džuma ispravna, jer nema više ljudi koji se odriču namaza za mušricima.
Allah te nagradio za prethodne odgovore, jako su mi pomogli u spoznaji Istine.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuh. Allah te nagradio na edebu i riječima podrške.
Što se tiče mes’ele najmanjeg broja klanjača koji su uslov za ispravnost džume-namaza, u tom pitanju ima onih učenjaka koji zagovaraju doslovno pridržavanje za tekst pa kažu da je minimum klanjača četrdeset ili dvanaest (četrdeset jer ih je toliko klanjalo prvu džumu u Medini, a dvanaest jer ih je toliko ostalo uz Resulullaha, sallallahu ‘alejhi we sellem, nakon što su ostali pojurili za robom koja je stigla u Medinu, opisano na kraju sure el-Džumu’a).
Međutim, druga skupina koja, ponavljam, traga za uzrocima i razlozima propisa, kaže da broj četrdeset ili dvanaest nisu posebno važni da bi se njima uslovila ispravnost džume-namaza, tj. da se prosto tako desilo da na prvoj džumi bude četrdeset (lahko ih je moglo biti i dvadeset i namaz bi bio validan), kao što se prosto dogodilo da ih uz njega ostane samo dvanaest (što ne znači da bi im svima džuma propala da ih je ostalo osam!).
Dakle, iako neki kažu da klanjača mora biti 40, a neki da ih mora biti 12, inša’Allah da su to slabija mišljenja sa čudnom argumentacijom.

Bliža istini su sljedeća dva mišljenja:
Jedna grupa učenjaka tvrdi da mora biti khatib plus dva klanjača (koji slušaju khutbu i koji će klanjati u saffu iza njega fard džume-namaza).
I posljednje je ono što ja smatram najispravnijim i što ima najjači dokaz, a to je da je za džumu dovoljno i samo dva čovjeka, dva šeri’atski punoljetna muškarca.

Šta je dokaz za to? Dokaz je upravo to što su dva čovjeka džemat za bilo koji namaz i što NEMA nijednog jedinog dokaza koji će džumu izdvojiti iz te osnove.
Dakle, kao što su dva muslimana – džemat za podne ili ikindiju, tako su oni džemat i za džumu namaz.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.