PITANJE:
EsSelamu alejkum.
Kakav je propis onoga koji kaze da kufr izvodi iz vjere i zna da sirk ponistava islam i odrice se od musrika u globalu makar ih i ne poznavao, ali ima subhe oko tekfira pojedinaca: neke tekfiri, a neke ne, zbog odredjene subhe. Kakav je propis ovog pojedinca?

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Čovjeku ništa ne koristi to što teoretski i okvirno zna da širk izvodi iz islama, ako na “licu mjesta” (na “terenu”) jasno vidi da neko čini to isto djelo, ali i dalje počinioca smatra muslimanom.

Drugi je (bolji) slučaj ako on nije uvjeren da je određen čovjek zaista učinio djelo širka (vidio ga da ulazi sihirbazu, ali nagađa da je mozda samo ušao da nekoga potraži, ili je vidio čovjeka da izlazi sa glasačkog mjesta ali nagađa da je možda ušao da samo nešto pita i sl.), tada je opravdan što ga ne tekfiri.

Ali, ako pouzdano zna da je čovjek uradio upravo ono za šta on zna i svjedoči da izvodi iz vjere, on ga mora smatrati mušrikom. Ako ga se ne odrekne (tekfirom), on sam nije musliman, jer bez tekfira mušrika (čije stanje mu je poznato!) nema islama.

Odgovorio: Ebu Ahmed.