PITANJE:
Es-Selamu ‘alejkum.
Imam jedno pitanje: Da li smijemo pozvati nekome policiju, ako nam taj neko prijeti fizicki i sl., znajuci da ce njemu policija pisat kaznu (koju nece svakako platiti nama, nego drzavi) ili ce mozda po sluzbenoj duznosti optuziti tu osobu i tako da ta osoba ide pred sud? Allah te sacuvao.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Neću reći da je to bezuslovno dozvoljeno, dakle može u nekim stanjima biti zabranjeno, ali to ipak spada u mes’elu pomaganja nevjernicima protiv nevjernika što nije kufr.

A to što će nevjernici na osnovu tvog postupka (koji je samo pozivanje njih da te zaštite) da (ONI) pokrenu postupak, to je njihovo djelo i problem, njihov novi kufr u nizu kufrova koje svakodnevno svakako čine.

Dakle, ako ti recimo neko ukrade automobil i ti svoj auto vidiš u avliji lokalnog dilera ili tajkuna, nije kufr a ni haram pozvati policiju, naglašavajući njima da ih pozivaš SAMO da bi ti oni svojom snagom, autoritetom, snagom i oružjem (za to su plaćeni i postavljeni) vratili tvoj imetak (tvoje auto) koje je otao taj i taj.
Kad oni učine ono radi čega si ih ti pozvao, ti nisi kriv za ono što će oni nakon toga učiniti, pokrenuti postupak ili šta god…
Ako pokrenu postupak i tužitelji budu oni (vlast, država) jer je lik prekršio njihov zakon, ti sa tim nemaš njišta, oni ga tuže i okrivljuju, oni mu sude,…
A ako te pozovu na suđenje kao onoga koji je tužio, koji je pokrenuo parnicu protiv otimača, kradljivca auta, odeš na to suđenje i kažeš da ti zahtijevaš da se to obustavi, jer ti nisi pokrenuo nikakvu parnicu niti si ikoga tužio, već si zvao policiju samo da ti povrate auto, tj. ti njega ne teretiš ničime nakon što ti je auto vraćeno, a ako oni nakon toga njemu sude to te ne zanima, ti si se izjasnio da ti nisi nikakav tužitelj, pokretač parnice.

Oni koji u ovim stvarima pretjeruju i okrivljuju (tekfire) onog ko pozove policiju, ma koliko se on ograđivao i odricao svega što iz toga mušrici mogu nadodati i nakalemiti (parnica i sl.), oni (ti koji pretjeruju) zaboravljaju na Allahove riječi: “Nijedan griješnik neće tuđe grijehe nositi”.
Zanimljivo, Allah nas na ovu činjenicu podsjeća iznova i iznova na čak PET puta u Svojoj Knjizi (u surama el-En’am, 164. ajet, el-Isra’, 15. ajet, Fatir, 18. ajet, ez-Zumer, 7. ajet i en-Nedžm, 38. ajet).

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.