PITANJE:
Eselamu alejkum. Radim u jednoj tvornici gdje je puno vruco jer tu se proizvode od gume stwari. Imaju li olaksice jer kad postim ,puno mi organizam trazi vodu,prije ramazana pio sam 4 litre vode ,,pojasni mi olaksice da te Allah nagradi.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

PRVO: Izbori se za treću ili drugu smjenu. U trećoj ćeš raditi i piti i vode i sokova, jer je nakon iftara. U drugoj ćeš saburati samo, recimo, 3-4 sata i lahko izdržati vrelinu. Da bi poslodavca ubijedio da te prebaci u treću ili drugu smjenu, morao bi biti dobar radnik kome on nastoji udovoljiti, ili da bar vidi koliko je do toga tebi stalo, makar mu rekao da (ako te ne prebaci u treću ili drugu smjenu), spreman si da napustiš posao, ma koliko ti je stalo do njega i iako ne znaš hoćeš li drugi ikako naći. Nadati se je da će tvoja ozbiljnost i riješenost djelovati na njega.

DRUGO: Ako se nikako ne možeš izboriti za treću ili drugu smjenu (ili njih u toj fabrici nikako i nema), ostaje ti da saburaš, da trpiš, da piješ više vode tokom noći i na sehuru, da se udaljavaš od izvora toplote (jer možda u samom radnom prostoru ima dio gdje je, npr., 50 stepeni, a drugi u kom je 38), a sve sa ciljem da izdržiš i ispostiš, svjestan da ćeš za svaku nelagodu i tegobu u tome biti nagrađen.

TREĆE: Ako nikako ne možeš preći u neku drugu smjenu, a baš nikako ne možeš postiti na tom radnom mjestu u prvoj smjeni, zatraži (ne)plaćeno odsustvo ovih desetak dana koliko je ostalo do kraja mjeseca ramadana. Mušrici traže neplaćeno odsustvo od 15 ili 30 dana da bi otišli do Švedske ili Amerike na svadbu nekog rođaka i sl., pa zar musliman neće tražiti neplaćeno odsustvo da ne bi mrsio u danima naređenog posta mjeseca ramadana? Obavezno naznačiti poslodavcu zašto tražiš te slobodne dane. Često će i mušrik biti samilostan, ili promisliti bar svojim “demokratskim umom” o tvojim vjerskim pravima. Dakle, tih desetak dana ne radiš i nemaš prihoda. Ne radi hiljade mušrika kojim nije počela sezona u građevini, turizmu, i sl., pa možeš i ti.

ČETVRTO: Ako nikako ne možeš učiniti ništa od ovoga, ako ti poslodavac ne da čak ni slobodne dane, već ako ne budeš dolazio na posao do iza Bajrama – izgubićeš posao, onda ti ne preostaje ništa drugo nego da napustiš taj posao i tražiš drugi. Allahova Zemlja je prostrana, Allahova Ruka nije stisnuta već je pružena, On udjeljuje kome On hoće, On neće ostaviti na cjedilu onoga ko ostavi haram. Poenta je da nemaš opravdanja raditi posao koji te onemogućava da se pokoriš Allahu u obavezi posta.

A Allah najbolje zna.

Odgvorio: Ebu Ahmed.