PITANJE:
Da li je nošenje farmerica, francuzice, kravate oponašanje nemuslimana?

ODGOVOR:
Oponašanja nevjernika ima različitih stepena,od kojih je neko pokuđeno, neko zabranjeno, a neko može i iz vjere izvesti. Naravno, iz vjere izvodi samo ono oponašanje mušrika koje je oponašanje njih u njihovom nevjerstvu. Međutim, nema sumnje da ima, ako ne kufra, svakako grijeha u oponašanju njih u ponašanju i oblačenju. U tome opet ima stepenovanja oko kojeg se često ni dva učenjaka neće usaglasiti.
Međutim, ne sumnjam da je oponašanje nošenjem kravate veliki grijeh, a da je (od onog što si spomenuo) nošenje farmerica i kape francuzice ipak manje od toga.
Razlog tome je što farmerice, iako ih jesu osmislili, napravili nevjernici, ako zaista ima propisnu širinu i komociju i ne ocrtavaju stidna mjesta kod muškarca (ženama ih je svakako haram nositi osim pred svojim mužem, pričamo naravno o muškarcima) mogu biti mekruh zbog oponašanja i eventualne krutosti koja može dovesti do toga da se lakše ocrta neki dio tijela koji ne bi trebao da se vidi, nazre i sl. Ali, ako su zaista vrlo široke, nije lahko reći da je haram. Iako ja lično smatram nedoličnim da musliman nosi farmerice, kožnu jaknu, naočare za sunce (osim u krajnjoj potrebi za njima, da se zaštiti bljeska svjetlosti i sl).
Također, kapa francuzica, iako u osnovi jeste oponašanje onih čije ime nosi (kafira Francuza), moramo biti pravedni i priznati da nju Bošnjaci i možda još poneko od onih koji se pripisuju islamu, nose unazad bar stoljeće ili više. Tako se ne može lahko reći da osoba X koja danas stavi francuzicu oponaša Francuza, a njemu je u srcu zaista namjera da oponaša svog oca ili djeda. Međutim, sve i ako francuzica na nečijoj glavi danas može biti samo mekruh, ne sumnjam da je to bilo jasni haram onima od Bošnjaka koji su je prvi počeli nositi, jer tada nisu oponašali nikoga ko klanja i posti, već su jasno oponašali kafire.
A što se tiče kravate, za nju ne vidim nikakvu ni potrebu ni svrhu ni korist. Za razliku od svakog odjevnog predmeta koji nečemu služi, ona ne služi ama baš ničemu. Tako se onaj ko nosi francuzicu, koliko god to bilo gadno, može pravdati da mu je hladno za glavu (iako je mogao staviti drugu kapu, svakako), onaj ko nosi farmerice je navodno morao nešto obući, da ne bi išao go (iako je mogao obući pantalone od drugog materijala, naravno), tako je sa kaišem koji drži da pantalone ne spadnu, tako je sa pertlama koje služe da noga ne ispadne iz obuće, tako je sa dugmetom koje koristi da se košulja ne otvori, tako je sa šlicem,… Ali, kravata ne služi ama baš ničemu, a uz sve to jeste oponašanje kafira koji su se izmislili. Negdje sam čuo, ali nisam napismeno argumentovao, da su kravatu navodno izmislili Jevreji i da ona, navodno, ima simbolično značenje držanja svijeta u šaci (onako kako ona obuhvata vrat onog koji je nosi), a negdje sam pročitao i da navodno u masonskim ložama nije moguće prisustvovati bez kravate oko vrata, ali ponavljam, ne mogu kategorično tvrditi da su ti podaci sigurno tačni. Ali, kažem, zaista je dovoljno zla u kravati to što ne služi ama baš ničemu i što zaista upućuje da se ne nosi tek tako, da nije izmišljena sa potrebom osim sa nekim ciljem, a uz to je jasno da su je nosili i nose najveći nevjernici i taguti i (nažalost) samo neki od onih koji se pripisuju islamu, pa slijede te kafire.
A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.