PITANJE:
Selam alejkum.
Mozes li da mi nadjes hadis o tome da je sunet da se nosi noz ili gvozdje. Ne mogu da nadjem da objasnim drugovima.

ODGOVOR:
We ‘alejkumus-Selam.

Što se tiče posjedovanja oružja, Allah je objavio:
”I protiv njih pripremite koliko god možete snage i konja za boj, da biste time terorisali (zaplašili) Allahove i vaše neprijatelje, i druge osim njih.” (sura el-Enfal, 60. ajet)

A vjerodostojno se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ’alejhi we sellem, ovaj ajet proučio dok je bio na minberu, pa je rekao:
”Zaista je snaga (tj. snaga iz prethodnog ajeta) u gađanju, zaista je snaga u gađanju, zaista je snaga u gađanju“. (Muslim, 1917)

Dakle, nema sumnje da je Allah naredio i pohvalio posjedovanje oružja i uvježbavanje rukovanja njime, tj. njegovo korištenje.

Također se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ’alejhi we sellem, rekao:
”Gađajte i jašite, ali draže mi je da gađate nego da jašete”. (Ebu Dawud, 2513, et-Tirmidhi, 1637 koji je rekao da je hadith hasenus-sahih)

I rekao je:
„Ko nauči streljaštvo a zatim ga zaboravi, taj nije od nas.“ (Muslim, 1919)

Ili u drugoj predaji: „Ko nauči streljaštvo a zatim ga zaboravi, taj niječe blagodat.“ (Ebu Dawud, 2513, en-Nesa’i, 3578 i Ibn Madže, 2814)

Također se prenosi od njega, sallallahu ’alejhi we sellem, da je rekao:
„Svaka zabava s kojom se čovjek zabavlja je batil (ništavna), osim tri stvari: njegovo gađanje strijelom, uzgajanje svoga konja i igranje sa svojom porodicom.“ (Ebu Dawud, 2513, et-Tirmidhi, 1637 i Nesa’i, 3578)

I rekao je:
„Osvojićete Zemlju i Allah će vas štititi. Zato neka niko od vas ne napusti zabavljanje strijelom (tj. treniranje).“ (Muslim, 1918, et-Tirmidhi, 3083)

Mekhul rekao:
”’Umer ibnul-Khattab je, muslimanima Šama poručio: ’Učite svoju djecu streljaštvu i viteštvu’.”

Također se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ’alejhi we sellem, imao i luk, i koplje i sablju, a prenosi se da je rekao:
“Ko na Allahovom putu baci strijelu, doprijela ona do neprijatelja ili ne, imaće nagradu kao da je oslobodio jednog roba.” (en-Nesa’i, 3145 i Ahmed, 18065, a el-Albani kaže da je sahih)

Također, u sunenima stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu ’alejhi we sellem, rekao:
“Doista, Allah jednom strijelom uvede trojicu u džennet; onoga ko je napravi, želeći tom strijelom dobro, onoga ko gađa s njom, i onoga ko je dodaje.” (Ebu Dawud, 2513, et-Tirmidhi, 1637, en-Nesa’i, 3578, Ibn Madže, 2811, Ahmed, 17321, a hadith je hasen zbog drugih lanaca i predaja koje ga pojačavaju)

Ovo su dokazi da islam podstiče, štaviše naređuje posjedovanje oružja i učenje njegovog korištenja.

Naravno, sprovedba ovih propisa zavisi od mogućnosti.
Ako je stanje takvo da će musliman, ako bude posjedovao oružje, biti optužen za pokušaj državnog udara, terorizam, pa biti hapšen, tučen, kažnjen, on je opravdan ako ga nema, ali sve vrijeme mora znati gajiti svijest o toj obavezi i prenositi je na ostale, kao i na svoju djecu.
Dakle, ne smije se otići u drugu krajnost: ne znati ili sumnjati da je posjedovanje oružja i podučavanje streljaštvu islamski propis, misliti da je to radikalno, da je to pretjerivanje, barbarstvo, huškački, ratoborno, da nije za 21. vijek i slične gluposti, ili da je to dokaz da islam ne podstiče mir itd.
Jedno je ne biti u stanju posjedovati oružje, posebno vježbati rukovati njime (jer danas nije bezbjedno da musliman odlazi u šumu i gađa u mete, puca iz puške koju ima bez “dozvole od vlasti”), dakle jedno je ne biti u stanju to sprovesti, i to je shvatljivo (molim Allaha da popravi naše stanje), ali je nešto sasvim drugo toliko se odroditi pa tu obavezu sasvim zapostaviti, sumnjati u nju, negirati je i biti nevoljan i nespreman da je sprovedeš i kad se bude moglo, smjelo i imalo uslova.

Molim Allaha da povrati snagu muslimanima i slavu Svojoj vjeri. Amin.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.