PITANJE:
Ako je meni sada halal ozeniti svoju amidzisnu po krvi, a ako smo nas dvoje dojili istu zenu znaci ne mozemo stupit u brak. Onda ispada da je mlijeko vaznije od krvi?

ODGOVOR:
Ja lično imam isti takav slučaj. Moja tetka (očeva sestra) mi je ujedno i majka po mlijeku. Njenoj kćerki ja ne bih bio mahrem da nije tog dojenja, pa sam joj brat po mlijeku.

Međutim, tvoje poređenje nije ispravno, jer porediš AMIDŽIČNU po krvi sa SESTROM po mlijeku.
Da bismo uporedili ta dva srodstva (srodstvo po mlijeku i srodstvo po krvi) trebamo uporediti istu vezu (stepen) srodstva, kao npr. sestru po krvi i sestru po mlijeku, tetku po krvi i tetku po mlijeku, amidžičnu po krvi i amidžičnu po mlijeku.

A da je tako kako kažeš, onda bi amidžična po mlijeku bila bliža od amidžične po krvi, a nije bliža, već su obje isto “daleke”, tj. obje možeš oženiti.
Također, sestra po mlijeku bi bila bliža od sestre po krvi, a nije bliža već su obje haram oženiti.

Štaviše, srodstvo po krvi je u jednom važnom aspektu (nevezano za ženidbu) bliže od srodstva po mlijeku, a to je nasljedno pravo, gdje kad čovjek umre, udio u nasljedstvo imaju samo njegovi srodnici po krvi, ali ne i po mlijeku. Recimo, njegova majka koja ga je rodila će naslijediti dio, ali majka po mlijeku neće.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Ebu Ahmed.